Zitvolleybal is een aantrekkelijke volleybalvariant, zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Het zitvolleybal hanteert – bijna onveranderd – de basiselementen van het volleybal alleen voer je deze zittend in plaats van staand uit. In Nederland mag iedereen met of zonder fysieke beperking meedoen. Internationaal is zitvolleybal een Paralympische sport en worden spelers geclassificeerd naar aard van de fysieke beperking. Ook als je na een blessure wilt blijven volleyballen, dan is zitvolleybal dé sport voor jou! Ga het een keer proberen en sta verbaasd over de snelheid, dynamiek en overeenkomst met het staand volleybal.
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
- Zitvolleybal wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter, in tweeën gedeeld door een net. Het zitvolleybalnet heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en gemengde teams en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.
- Het zitvlak of een deel van de romp moet bij vrijwel elke speelactie contact hebben met de speelvloer.
- Gemengde teams zijn toegestaan in de Nederlandse competitie.
- Verplaatsen in het veld wordt gedaan d.m.v. schuiven.
- Blokkeren van de serve is toegestaan.
- Naast de aanval/server en het blok zijn vooral de lage verdediging, de dynamiek en hoge snelheid spectaculair.
Zitvolleybal is voor iedereen!
In Nederland mag iedereen met of zonder fysieke beperking meedoen. Internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de fysieke beperking. Ook als je na een blessure wilt blijven volleyballen, dan is zitvolleybal dé sport voor jou! Ga het een keer proberen en sta verbaasd over de snelheid, dynamiek en overeenkomst met het staand volleybal.
Er zijn diverse zitvolleybalverenigingen verspreid over heel Nederland waar je een keer kunt meetrainen. Ook kun je via deze verenigingen meespelen in de landelijke competitie. Via de verenigingszoeker zie je waar je bij jou in de buurt kunt zitvolleyballen.
Je kunt zitvolleyballen in competitieverband in de Eredivisie of in de gecombineerde 1e/2e divisie. De eredivisie speelt ongeveer twee wekelijks de 1e/2e divisie speelt maandelijks in toernooivorm.
Dit is het programma van de eredivisie en hier vind je de eerste divisie.
In dit overzicht vind je alle zitvolleybalclinics en -toernooien die de komende periode plaatsvinden.
Wil je meer weten over zitvolleybal, stuur dan een mail naar: Robin de Haan
Om het zitvolleybal in Nederland te vergroten en zoveel mogelijk mensen bekend te maken met zitvolleybal is de Nevobo in 2013 een samenwerking aangegaan met de Johan Cruijff Foundation. Er is een actieplan opgesteld dat zich richt op het geven van clinics en gastlessen op revalidatiecentra, mytylscholen en ander speciaal basisonderwijs en volleybalverenigingen. Met het mobiele zitvolleybalveld zetten we ons samen met de Johan Cruyff Foundation door het hele land in om de paralympische tak van volleybal toegankelijker te maken én te laten zien wat de sport inhoudt. Verenigingen, scholen, gemeenten, revalidatiecentra e.d. kunnen ook gebruik maken van het mobiele zitvolleybalveld.
Voor meer informatie kun je mailen naar Robin de Haan.