Wietske's verhaal is er een van doorzettingsvermogen, herwonnen vertrouwen en een flinke dosis gedrevenheid. Drie jaar geleden veranderde haar leven ingrijpend toen ze tijdens een partijtje staand volleybal door haar enkel ging. Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit het Nederlands Zitvolleybalteam.

Van blessure naar beperking
Wat begon als een blessure, leidde tot een ernstige ziekte in haar been en uiteindelijk tot de amputatie van haar onderbeen. Een enorme schok voor Wietske, die dacht dat haar sportcarrière voorbij was. Het was een moeilijke periode, vol emoties en onzekerheid.

Een toevallige ontmoeting
Tijdens een toevallige ontmoeting met iemand via Marktplaats, wordt Wietske aangespoord om eens te kijken naar zitvolleybal. In eerste instantie stond ze nog wat sceptisch tegenover het idee. “Ik voel me geen gehandicapte,” dacht ze. Maar met een beetje overtuigingskracht van haar vriend besloot ze het gewoon eens te proberen.

Meer dan een sport
Wietske is ervan overtuigd dat sport cruciaal is, vooral voor mensen met een beperking. Te vaak raken zij in een isolement, waardoor de drempel om deel te nemen aan de maatschappij steeds hoger wordt. “Zitvolleybal is niet alleen een sport; het biedt een kans op sociale contacten en een gevoel van verbondenheid,” legt ze uit. “Het is een supersnelle, dynamische sport die je gewoon moet proberen!” Voor Wietske betekent zitvolleybal meer dan alleen de sport zelf. “In de zaal voel ik me vrij. Mijn beperking lijkt te verdwijnen als ik met mijn teamgenoten speel. We begrijpen elkaar, we delen ervaringen.” Dit gevoel van saamhorigheid en kracht maakt hun team sterk.

Grootse dromen
Met de droom om in 2028 deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Los Angeles, heeft Wietske een duidelijk doelen voor ogen. “We willen meer trainen en deelnemen aan internationale toernooien,” zegt ze vastberaden. Haar enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn aanstekelijk, en ze moedigt iedereen dan ook aan om de sprong te wagen: “Probeer zitvolleybal! Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken.”

Silver Nations League
Het eerstvolgende internationale toernooi waar Wietske en het Nederlands team aan deelnemen is de Silver Nations League. Dit toernooi is aanstaand weekend (4 t/m 6 oktober) in Praag. Lees hierover binnenkort meer.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn