De eerste speeldag van het EK Beachvolleybal zit erop. In Den Haag, Arnhem en Apeldoorn werden de eerste poulewedstrijden bij de vrouwen afgewerkt. Vier Nederlandse koppels kwamen in actie, met als resultaat twee overwinningen en twee nederlagen.

Den Haag | dubbele winst
Kirsten Bröring en Emi van Driel hadden de eer om het EK voor Beach TeamNL te openen in Den Haag. Ze speelden tegen Dorina en Ronja Klinger uit Oostenrijk. De eerste set werd, na extra punten en luid gejuich van het thuispubliek, met 24-22 gewonnen door Nederland. In de tweede set werkten ze een Oostenrijks setpunt weg en benutten ze uiteindelijk hun tweede matchpoint. Bröring, voor wie dit haar eerste EK is, werd topscorer met 22 punten. Van Driel na afloop: “We keken al heel lang uit naar dit EK en wilden super graag knallen. Ik ben super blij dat we hier die eerste overwinning binnen hebben kunnen halen.”

Later op de avond maakten Mila Konink en Desy Poiesz hun EK-debuut in Den Haag. Ze kenden een ijzersterke start en waren op alle fronten sterker dan het Oostenrijkse duo Friedl/Trailovi . De Nederlanders wonnen overtuigend (21-12, 21-16) en waren vooral tevreden over hun servicedruk, met zes aces. Poiesz: “We hebben veel met onze services gescoord en daarmee de druk bij hen gelegd, waardoor ze weinig kansen kregen om te scoren.”

Uitslagen
Klinger D./Klinger R. - Bröring/Van Driel, E. 0-2 (22-24, 21-23)
Friedl/Trailovic - Konink/Poiesz 0-2 (12-21,16-21)

Apeldoorn | Stam/Schoon verliest openingswedstrijd
Katja Stam en Raïsa Schoon speelden de officiële openingswedstrijd op het Marktplein in Apeldoorn tegen het Oekraïense duo Hladun/Lazarenko. Na een overtuigende eerste set, die met 21-14 werd gewonnen door de Nederlanders, draaide het spel volledig om in de tweede set. Stam en Schoon scoorden slechts drie aanvalspunten en verloren de set met 13-21. In de beslissende derde set namen de Oekraïners snel een 1-8 voorsprong. Hoewel Stam en Schoon de achterstand nog wisten te verkleinen, konden ze die niet meer goedmaken. De set eindigde met 11-15 in het voordeel van Oekraïne.

Uitslagen
Stam/Schoon - Hladun/Lazarenko 1-2 (21-14, 13-21, 11-15)

Arnhem | Piersma/Bekhuis sluit avond af met verlies
In Arnhem begonnen Brecht Piersma en Wies Bekhuis vandaag hun poulefase tegen het Poolse duo Sliwka/Wachowicz. Het voorgaande duel tussen de Letse Graudina/Samoiliova en het Franse koppel Placette/Richard werd in de derde set onderbroken door onweer. Na een pauze kon die wedstrijd worden afgemaakt, waarna Piersma en Bekhuis met vertraging hun opwachting maakten. De eerste set werd door de Nederlanders gewonnen met 20-22, maar in de tweede set had Polen de overhand. Met 21-17 dwongen ze een derde set af. In die beslissende set maakte Nederland zes fouten, terwijl hun tegenstanders er slechts drie maakten. Dit resulteerde in een 15-12 overwinning voor Polen.