De wegen van Roberto Piazza en de Nevobo scheiden na een dienstverband van vijf seizoenen. Het contract met de bondscoach van de Lange Mannen liep dit jaar af en wordt na goed overleg met beide partijen niet verlengd.

Piazza werd in 2019 aangesteld als bondscoach bij de nationale mannenploeg. Begin 2023 werd zijn contract met twee seizoenen verlengd. Daar is nu, na het internationale seizoen, een einde aan gekomen.

“Ik kijk terug op een fijne tijd met het Nederlands team, dat mooie stappen heeft gemaakt. Daarnaast heb ik dankzij deze groep ook stappen gezet als coach. Ik ben in Nederland als coach en mens gegroeid”, laat Piazza in een reactie weten. “Ik ben dankbaar voor de kans die ik in Nederland heb gekregen en de jaren waarin ik met een hecht team en fijne collega’s heb kunnen werken.”

Smaakmakers

Onder Piazza behaalden De Lange Mannen meerdere successen. In 2021 en 2023 werd het team vijfde op het EK. Zo hoog op het Europese toneel was Nederland sinds 1999 niet meer geëindigd. In 2022 plaatste Oranje zich onder de leiding van de Italiaan voor de finales van de Volleyball Nations League en was de ploeg een van de smaakmakers tijdens de groepsfase van het WK met zeges op Iran, Egypte en Argentinië.  In de voorbije jaren is Nederland dichter naar de top-10 van de wereld gegroeid, hoewel in 2023 en 2024 de finale van de VNL net niet werd gehaald. Ook slaagden de Lange Mannen er niet in om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. 

Goede match

“Het is een goede match gebleken. Het is jammer dat het ons niet is gelukt om naast de Volleybaldames deze zomer ook de Lange Mannen in Parijs te krijgen, maar we wisten dat het een zware opgave was”, aldus technisch directeur Herman Meppelink. “Terugkijkend op de gehele periode kunnen we constateren dat er sprake is geweest van een goede samenwerking en een goede ontwikkeling van het team. Daarin heeft Piazza een groot aandeel gehad. We wensen hem veel succes bij zijn volgende stappen. Voor ons breekt de tijd aan om zonder hem verder te werken aan de nieuwe koers en op zoek te gaan naar iemand die daar het beste bij past.” 

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn