Achtereenvolgens Turkije, Italië en de Dominicaanse Republiek zijn de tegenstanders van TeamNL Volleybaldames, die woensdag in Parijs arriveerden. Een kleine week dus voor de eerste ontmoeting in de South Paris Arena 1.

Wat alle landen in poule C met elkaar gemeen hebben is dat ze nog nooit een olympische medaille wonnen. Nederland kwam daar nog het dichtst bij. In 2016 verloor TeamNL Volleybaldames in Rio de Janeiro de strijd om het brons met 3-1 van de Verenigde Staten, maar Italië, Turkije en de Dominicaanse Republiek schopten het op de Spelen zelfs nog nooit tot de laatste vier. Toch zijn de favorieten in groep C op voorhand wel duidelijk: Turkije en Italië.

Maandag 29 juli | 09.00 uur | Nederland - Turkije
Turkije is de nummer drie van de wereldranglijst. Die ploeg heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een wereldtopper, ook al resulteerde dat nog niet tot medailles op WK’s en Olympische Spelen. Op het Europese toneel laat de ploeg van de Italiaanse coach Daniele Santarelli zich wel nadrukkelijk gelden. Vorig jaar won Turkije de Europese titel in Brussel. Santarelli heeft als coach ook een behoorlijke staat van dienst. Hij volgde in Turkije de ons welbekende Giovanni Guidetti op en had ook al de Kroatische en Servische ploeg onder zijn hoede. Met dat team werd hij in 2022 wereldkampioen.

Een van de sterspelers in de Turkse ploeg is Ebrar Karakurt (foto onder). De 24-jarige passer/loper wordt vooral gevreesd om haar aanvalskracht. Dat geldt ook voor de evenoude Melissa Teresa Vargas, de tot Turkse genaturaliseerde Cubaanse. 

Een andere opvallende verschijning is Zehra Günes, de middenblokkeerder. Met bijna 4 miljoen volgers op Instagram is ze mondiaal by far de ‘populairste’ speelster op social media.

Head-to-head

Nederland 6 – 14 Turkije 

Feit: Turkije won de laatste zeven wedstrijden tegen Nederland

Laatste overwinning Nederland: 2018 (3-2 VNL)

Karakurt

Donderdag 1 augustus | 17.00 uur | Nederland - Italië
De tweede wedstrijd speelt Nederland tegen de huidige nummer één van de wereldranglijst: Italië. Zonder enige twijfel een van de favorieten. Bij het WK in 2022 in Nederland werd Italië derde. Een jaar eerder vierden de Italianen de Europese titel. Maar bij het laatste EK vorig jaar won Nederland in de strijd om het brons van de favoriet, dus dat biedt zeker hoop voor de ontmoeting in Parijs. Voor die overwinning in België trok Italië wel in de laatste vier ontmoetingen aan het langste eind. Deze zomer won Italië de Volleyball Nations League, met de kanttekening dat dit toernooi met het oog op de Spelen niet door iedereen in de sterkste bezetting werd gespeeld. Dat Nederland in de onderlinge wedstrijden nog een positieve balans heeft, is vooral terug te voeren op resultaten uit een verder verleden.

Bij Italië komt veel van het gevaar van Paola Ogechi Egonu (foto onder). De aanvalster heeft zo’n beetje alle grote individuele prijzen gewonnen en staat garant voor een groot aantal punten. Maar uiteraard heeft coach Julio Velasco meer troeven om uit te spelen.

Head-to-Head

Nederland 15 – 13 Italië

Feit: De laatste overwinning van Nederland op Italië in de historie was de vijfde 3-0 overwinning op dat land.

Laatste overwinning Nederland: 2023 (3-0, EK)

Egonu

Zaterdag 3 augustus | 09.00 uur | Nederland - Dom. Republiek
Een must-win, zo lijkt het op voorhand, wil Nederland de poule doorkomen. De beste twee van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinales (knock-out) plus de twee beste nummers drie. Op papier is de Dominicaanse Republiek de ‘zwakste’ tegenstander, maar wel eentje die zich de afgelopen jaren ontpopte tot plaaggeest van de Volleybaldames. Van de laatste zes ontmoetingen met de Midden-Amerikanen gingen er vijf verloren. Onder meer in het olympisch kwalificatietoernooi vorig jaar in China, waardoor Nederland mede toen al plaatsing voor Parijs misliep. Vorige zomer won de ploeg van Marcus Kwiek ook bij de NORCECO Championships met 3-2 van de Verenigde Staten. De nummer 11 van de wereld is dus niet te onderschatten. 

Waar ligt de kracht van de Dominicaanse Republiek? Kort samengevat: het is niet makkelijk om aan de netkant van de ploeg de bal op de grond te krijgen. 

De Dominicaanse Republiek is voor de vierde keer op de Spelen (Athene 2004, Londen 2012 en Tokio 2020). Negen speelsters uit het huidige team hebben olympische ervaring. Voor spelverdeelster en captain Niverka Marte, passer/loper Bethania De La Cruz, middenblokkeerder Lisvel Eve en libero Brenda Castillo wordt het zelfs hun derde Spelen.

Head-to-Head

Nederland 13 – 5 Dominicaanse Republiek

Feit: van de eerste twaalf gewonnen ontmoetingen (2009-2016) met de Dominicaanse Republiek eindigde de wedstrijd tien keer in 3-0.

Laatste overwinning Nederland: 2024 3-1 (VNL)

Domrep

Hoe kun je de Volleybaldames in Parijs volgen?

NOS
De NOS zal tijdens de Olympische Spelen de hele dag (van 9.00 uur tot 22.30 uur) live sport uitzenden op NPO1. Naast het televisiekanaal heeft de NOS op NOS.nl ook nog een streamingkanaal tot zijn beschikking. Welke sporten te zien zijn (zowel op televisie als op de stream) zal per dag bepaald worden. In beginsel richt de NOS zich op de Nederlandse sporters. Beachvolleybal is een van de kernsporten deze Olympische Spelen en zal veelvuldig aan bod komen. Voor het exacte uitzendschema kan de website van de NOS geraadpleegd worden.

HBO MAX
De wedstrijden van de TeamNL Volleybaldames en olympische beachkoppels zullen eveneens te zien zijn op HBO Max, het vernieuwde digitale platform van Eurosport. De Olympische Spelen zijn het eerste grote sportevenement dat op HBO Max te zien zal zijn. Naast sporten zijn ook series & films op het platform beschikbaar. Op HBO Max zijn álle olympische sporten live te streamen van begin tot einde, zonder onderbrekingen, en de belangrijkste evenementen zijn met Nederlands commentaar. Op de website van HBO MAX kan je eenvoudig een abonnement afsluiten.

TeamNL SportAlert
Wil jij als TeamNL fan altijd op de hoogte zijn van de naderende, belangrijke wedstrijden en het nieuws van TeamNL? Met TeamNL SportAlert raken jij en je sportidolen ultiem op elkaar ingespeeld. Of het nu gaat om WK’s, EK’s of de komende Olympische Spelen in Parijs; wij zorgen ervoor dat jij geen moment mist! Meld je hier aan voor de TeamNL SportAlert!

Sociale kanalen
Tijdens de Olympische Spelen pakken we op onze (sociale) kanalen uit met artikelen en achtergrondverhalen. Zo zal na iedere wedstrijd van de TeamNL Volleybaldames een wedstrijdverslag (inclusief quotes uit Parijs) worden gepubliceerd op www.volleybal.nl. Na iedere speeldag in het Eiffeltorenstadion (beachvolleybal) zal eveneens een round-up volgen. 

Kortom, houd al onze sociale kanalen in de gaten.

VolleybalNL
Facebook: https://www.facebook.com/volleybalnl
Instagram: https://www.instagram.com/volleybalnl/
X: https://twitter.com/volleybalnl

Volleybaldames (team account)
Facebook: https://www.facebook.com/volleybaldames/
Instagram: https://www.instagram.com/volleybaldames/
X: https://twitter.com/Volleybaldames

Wedstrijdschema TeamNL Volleybaldames

DatumTijdstipWedstrijd
Maandag 29 juliNederland - Turkije09.00 uur
Donderdag 1 augustusNederland - Italië17.00 uur
Zaterdag 3 augustusNederland - Dominicaanse Republiek09.00 uur

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn