De herenteams hebben vandaag hun poulefase op het EK Beach afgerond. Steven van de Velde en Matthew Immers, evenals Leon Luini en Christiaan Varenhorst, hebben met poulewinst een plek in de achtste finales veiliggesteld. Drie Nederlandse koppels zien we morgen terug in de round of 24.

Poulewinst, tweede plek en uitschakeling in Den Haag
Mees Sengers en Dirk Boehlé trapten de speeldag af in Den Haag, waar ze een sterke pot speelden tegen de Fransen Rotar/Gauthier-Rat. De Nederlanders kregen in de eerste set twee setpunten, maar konden die niet verzilveren. Met vier punten op rij haalde Frankijk de set binnen. Ook de tweede set eindigden ze met een puntenreeks: drie punten op rij leverde een 21-18 winst op. De Nederlanders konden alleen bij een zege in het laatste duel nog door naar de tussenronde, maar moesten ook het hoofd buigen voor de Oostenrijkse Hörl/Horst. Het toernooi zit er dus op voor de Nederlanders.

Nederlands succes in Den Haag was er wel voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die hun belangrijke tweede wedstrijd wonnen tegen de Zwitsers Métral/Haussener. Vervolgens werd bekend dat hun tegenstanders in de laatste wedstrijd, de Polen Losiak/Bryl, zich hebben teruggetrokken. Voor Brouwer en Meeuwsen betekende dat een automatische overwinning en de tweede plek in de poule. Morgen spelen ze de round of 24 tegen Italië.

Ook Steven van de Velde en Matthew Immers waren in de middag al zeker van een plek in de knock-outfase. Na de winst gisteren volgde een tweede overwinning op het Poolse duo Kantor/Zdybek. In de avond wisten ze het publiek opnieuw te trakteren op een 2-0 overwinning. Met het verslaan van de Italiaanse Dal Corso/Viscovich stelden Van de Velde en Immers de poulewinst veilig en zijn daarmee verzekerd van een vrije doorgang naar de laatste zestien.

Uitslagen Den Haag
Rotar/Gauthier-Rat - Sengers/Boehlé 2-0 (22-20, 21-18)
Brouwer/Meeuwsen - Métral/Haussener 2-1 (16-21, 24-22, 15-7)
Van de Velde/Immers - Kantor/Zdybek 2-0 (21-16, 21-17)
Hörl/Horst - Sengers/Boehlé 2-0 (21-15, 21-19)
Łosiak/Bryl - Brouwer/Meeuwsen 0-2
Van de Velde/Immers - Dal Corso/Viscovich 2-0 (21-14, 21-19)

Alexander Brouwer

Apeldoorn
De dag begon goed voor de Nederlandse fans in Apeldoorn, waar Ruben Penninga en  Thijmen Heemskerk een knappe 2-1 overwinning boekten op het Noorse koppel Mol, H./Berntsen. In de avond zetten ze opnieuw een show neer toen ze hun poulefase afsloten tegen de Tsjechen Semerad/Dumek. De Nederlanders wonnen de eerste set, maar kregen in de tweede set vier setpunten tegen. Drie killblocks op rij van Heemskerk kreeg het publiek op de banken, maar leverde uiteindelijk niet de setwinst op. Tsjechië pakte in de beslissende derde set met 15-13 de winst. Penninga en Heemskerk zijn wel door naar de round of 24, waar ze het op zullen nemen tegen Stefan Boermans en Yorick de Groot.

De kersverse olympiërs betraden het stadion op het Marktplein vandaag eveneens twee keer. Ze begonnen met een spannende driesetter tegen Stankevicius/Kansas, die uiteindelijk met het minimale verschil naar het koppel uit Litouwen ging. Boermans en De Groot revancheerden zich later op de avond goed tegen Pedrosa/Campos uit Portugal. Het duel werd met 21-16 en 21-15 gewonnen, en daarmee verzekerden de Nederlanders zich van een plek in de knock-outfase. 

Uitslagen
Mol, H./Berntsen - Penninga/Heemskerk 1-2 (19-21, 21-16, 9-15)
Boermans/de Groot - Stankevicius/Knasas 1-2 (17-21, 21-17, 13-15)
Semerad/Dumek - Penninga/Heemskerk 2-1 (16-21, 21-19, 15-13)
Boermans/de Groot - Pedrosa/Campos 2-0 (21-16, 21-15)

Penninga Heemskerk

Poulewinst in Arnhem
Leon Luini en Christiaan Varenhorst trakteerden het Arnhemse publiek net als gisteravond op een mooie overwinning. Varenhorst zette een sterke blokkering neer tegenover de Franse Ayer/Bassereau, die hij maar liefst zeven keer af wist te blokken. Met een tweede zege konden ze later op de avond hun poulewinst veiligstellen. Dat deden ze door in de derde en laatste groepswedstrijd in drie sets af te rekenen met Seiser en Grössig uit Oostenrijk. Op die manier zijn Luini en Varenhorst zeker van een plek bij de beste zestien teams en slaan ze de round of 24 over. 

Uitslagen Arnhem
Ayer/Bassereau - Luini/Varenhorst 0-2 (16-21, 11-21)
Luini/Varenhorst - Seiser/Grössig 2-1 (19-21, 21-16, 15-8)

Programma vrijdag
Bekijk het volledige speelschema van vrijdag 16 augustus via onderstaande button!

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn