Tweevoudig Europees kampioenen Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland zullen alles op alles zetten om hun titel te verdedigen tijdens het EK Beachvolleybal, dat van 13 t/m 18 augustus in Nederland plaatsvindt. Het succesvolle koppel speelt hun poulefase in Den Haag.

Voordat Tanja Hüberli en Nina Brunner een team vormden, had Brunner al een indrukwekkende jeugdcarrière achter de rug. Samen met Nicole Eiholzer, met wie ze acht jaar lang samenspeelde, veroverde ze twee wereldtitels in de leeftijdscategorie onder 21 jaar en vier Europese jeugdtitels. Op 15-jarige leeftijd werd ze de jongste winnaar ooit van de FIVB U21 wereldkampioenschappen. Hüberli maakte deel uit van het Zwitserse indoor U19-team en vormde van 2013 tot 2015 een beachduo met Tanja Goricanec, waarmee ze Zwitsers kampioen werd.

2021: een succesvol jaar
In 2016 begon de samenwerking tussen Tanja Hüberli en Nina Brunner en inmiddels zijn ze een gevestigde naam in de wereldtop van het beachvolleybal. Vooral in 2021 gooide het duo hoge ogen. Dat jaar veroverden ze zilver op het 4-sterren FIVB-toernooi in Sochi en maakten ze hun olympisch debuut in Tokio, waar ze in de achtste finales werden uitgeschakeld door landgenoten Joana Mäder en Anouk Vergé-Dépré, die uiteindelijk brons wonnen.

In 2021 wisten Hüberli en Brunner voor de derde keer het Zwitsers kampioenschap veilig te stellen en veroverden hun allereerste Europese titel. Dankzij deze successen stegen ze in november van dat jaar naar de tweede plek op de wereldranglijst, hun hoogste notering ooit.

Ook in 2022 bleven de successen komen voor Hüberli en Brunner. Ze veroverden bronzen medailles op de Beach Pro Tour in Doha (Challenge) en Ostrava (Elite16). Tijdens het wereldkampioenschap in Rome strandden ze in de achtste finales tegen de Amerikaanse Kolinske/Hughes. In augustus van dat jaar werden ze tweede bij het Elite16-toernooi in Hamburg en ook het Europees kampioenschap in München eindigden ze als tweede. Daarna werden ze voor de vierde keer Zwitsers kampioen in Bern.

Tweede Europese titel
Vorig jaar bereikten Tanja Hüberli en Nina Brunner hun derde opeenvolgende en vierde EK-finale in totaal. In 2022 slaagden ze er niet in hun titel te verdedigen; ze verloren toen de finale van Anastasija Samoilova en Tina Graudina uit Letland. Maar in 2023 heroverden ze de kroon door de finale overtuigend te winnen van het Spaanse duo Daniela Álvarez en Tania Moreno.

Eerste titel op Elite 16-toernooi
Ondanks hun vele successen op Europees niveau, wisten ze pas dit seizoen de hoogste trede op het wereldpodium te bekleden. In april wonnen ze hun eerste Beach Pro Tour-titel in Mexico, door in de finale Katja Stam en Raïsa Schoon te verslaan. Hun tweede Elite16-finale van het jaar speelden ze in Espinho, waar ze uiteindelijk verloren van de Amerikaanse Kristen Nuss en Taryn Kloth. Het duo moest de laatste twee toernooien afzeggen vanwege Hüberli's rugklachten. Ze besloten om rust te nemen, zodat ze volledig fit zijn voor de Olympische Spelen, waarvoor ze zich als beste Zwitserse koppel hebben geplaatst.

Kom naar het EK Beachvolleybal in Nederland!
Na de Olympische Spelen komen Hüberli en Brunner naar Nederland voor het EK Beachvolleybal. Het toernooi vindt plaats van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus in Den Haag, Apeldoorn en Arnhem. Het Zwitserse koppel zal hun poulefase spelen in Den Haag, waar ze het op zullen nemen tegen Mila Konink en Desy Poiesz, Wojtasik/Kociolek uit Polen en het Tsjechische koppel Hermannova/Stochlova. Klik op onderstaande button voor meer informatie over het EK en om je tickets te bestellen!