Met al vier Europese titels op haar naam gaat Laura Ludwig in augustus in Nederland op jacht naar haar vijfde gouden medaille. Dit doet ze samen met Louisa Lippmann, die in 2022 de overstap van indoor naar beachvolleybal maakte. Vorig jaar speelden ze hun eerste EK samen, wat hen toen een bronzen medaille opleverde.

Na negen jaar in het nationale indoorteam van Duitsland gespeeld te hebben, maakte Louisa Lippmann in mei 2022 bekend haar carrière voort te zetten op het zand. Ze speelde in totaal 162 interlands voor Duitsland, waarbij ze twee zilveren medailles op de CEV European League won en in 2014 werd uitgeroepen tot Beste Diagonaalspeler. In 2020 werd ze topscorer en Dream Team-diagonaalspeler van de CEV European Olympic Qualification, hoewel Duitsland net de kwalificatie voor de Spelen in Tokio miste na verlies in de beslissende wedstrijd.

Met het indoorteam bereikte Lippmann dus nooit de Olympisch Spelen en met haar overstap naar het beachvolleybal had ze maar één doel voor ogen: haar olympische droom najagen. In augustus 2022 werd haar partnership met voormalig wereld- en olympisch kampioen Laura Ludwig aangekondigd, die na de geboorte van haar tweede kind een comeback op het zand maakte.

Indrukwekkende prijzenkast
Ludwig en haar voormalige partner Kira Walkenhorst waren het eerste Europese duo dat ooit een medaille won op de Olympische Spelen, met goud in Rio 2016. In datzelfde jaar waren ze ook het eerste Europese team dat de FIVB Beach Volleyball World Tour seizoentitel veroverde. Een jaar later schreven ze opnieuw geschiedenis door als eerste Europese team het FIVB Beach Volleyball World Championship te winnen. Ludwig behaalde daarnaast drie World Tour Finals en tal van andere successen, waaronder vier Europese titels en zeven Duitse landstitels.

De ervaren beachvolleybalster nam deel aan de laatste vier Olympische Spelen en werkte de afgelopen seizoenen samen met Lippmann aan hun missie om een ticket voor Parijs te bemachtigen. Het duo verzamelde cruciale punten voor de olympische ranglijst met een derde plaats op het EK in Wenen en een zilveren medaille op het Challenge-toernooi in Saquarema. Hoewel ze op de Elite 16-toernooien nog niet het podium hebben bereikt, leverden een vijfde plek op de toernooien in Hamburg, Parijs en Doha ook veel punten op.

Onderlinge Duitse strijd
Met slechts twee olympische tickets per geslacht per land waren Ludwig en Lippmann dit jaar verwikkeld in een felle strijd met hun landgenoten. Eén Duits team, bestaande uit Cinja Tillmann en Svenja Müller, lag ver voorop in de race om de twee plaatsen. Lippmann en Ludwig streden echter in een nek-aan-nek-race met Karla Borger en Sandra Ittlinger om de tweede plek. Alles hing af van de resultaten van het laatste Elite 16-toernooi in Ostrava. Ittlinger en tweevoudig olympiër Borger hadden nog de kans om Ludwig en Lippmann in te halen, maar in een directe confrontatie tijdens de kwalificatie waren Ludwig en Lippmann te sterk. Daarmee behielden ze hun voorsprong op de olympische ranglijst en verzekerden ze Lippmann’s eerste en Ludwig’s vijfde olympische deelname.

EK Beachvolleybal in Nederland
Na de Olympische Spelen komen Ludwig en Lippmann naar Nederland voor het EK Beachvolleybal. Van 13 t/m 18 augustus strijden de beste Europese teams in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag om de Europese titel. Ludwig en Lippmann spelen hun poulefase in Arnhem, waar ze het op zullen nemen tegen hun landgenoten Müller/Tillmann, Dunarova/Mokrá uit Tsjechië en de Sloveense Kotnik/Lovsin. Klik op onderstaande button voor meer informatie over het EK en om je tickets te bestellen!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn