De Zweedse beachvolleyballers David Åhman en Jonatan Hellvig staan sinds april van dit jaar bovenaan de wereldranglijst. Dit jonge duo valt op door hun unieke speelstijl, waarmee ze twee Europese titels en een indrukwekkende reeks overwinningen op de Beach Pro Tour hebben behaald.

Sinds 2018 vormen David Åhman en Jonatan Hellvig een beachvolleybalduo. Ze drukten al snel hun stempel op de jeugdcompetities. In hun debuutjaar veroverden ze in Brno de Europese titel voor spelers onder 18 jaar en behaalden ze goud op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires door Yorick de Groot en Matthew Immers te verslaan in de finale. In 2019 voegden ze de Europese titel onder 20 toe aan hun palmares. De succesreeks hield aan: in 2021 werden ze Europees kampioen onder 22 in Baden en wereldkampioen onder 21 in Phuket.

Jump-setters
Tijdens deze jeugdtoernooien viel de unieke speelstijl van de Zweden al op, waaraan ze de bijnaam ‘jump-setters’ te danken hebben. Bij deze techniek wordt de pass dicht op het net gespeeld, waarna de teamgenoot beslist of hij de bal in twee keer over het net smasht of deze, via een jump set, terug naar zijn partner speelt. Hierdoor moet de blokkeerder van de tegenpartij kiezen wie hij gaat blokkeren. Dit maakt hun spel onvoorspelbaar en moeilijk te verdedigen.

Tweevoudig Europees Kampioen
In 2022 boekten David Åhman en Jonatan Hellvig hun eerste grote succes bij de senioren door op de Beach Pro tour een Challenge-toernooi te winnen, het op één na hoogste niveau van de tour. Datzelfde jaar kroonden ze zich in München tot Europees kampioen. In de finale versloegen ze de Tsjechen Ondřej Perušič en David Schweiner, nadat ze in de halve finale al hadden afgerekend met de titelverdedigers Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen. Een jaar later bewezen ze hun klasse opnieuw door hun Europese titel te verdedigen in Wenen. In een spannende finale waren ze te sterk voor het Nederlandse gelegenheidsduo Leon Luini en Yorick de Groot. Tijdens het WK in Mexico werd het koppel tweede, nadat ze de zenuwslopende finale in drie sets verloren van Tsjechië. 

Nummer 1 van de wereld
De 22-jarige Zweden zijn momenteel bezig aan een ijzersterk seizoen. In april bestegen ze de top van de FIVB Beachvolleybal Wereldranglijst, na het winnen van het Elite16-toernooi in Tepic, Mexico. Dit markeerde het zevende internationale toernooi op rij waarin Åhman en Hellvig de finale bereikten. Na drie opeenvolgende nederlagen tegen Mol en Sørum, waren ze de Noren eindelijk de baas. Met deze overwinning onttroonden ze Mol en Sørum, die sinds 3 oktober 2022 gedurende 82 weken de eerste plaats op de wereldranglijst hadden bezet. Åhman en Hellvig verstevigden hun nummer 1-positie door daarna ook goud te winnen op de Elite16-toernooien van Espinho, Ostrava en Gstaad. Deze week maakt het jonge duo hun debuut op de Olympische Spelen, waar ze als een van de favorieten voor de titel worden beschouwd.

Kans op titelprolongatie in Nederland
Na de Spelen komen ze hun Europese titel verdedigen in Nederland. Van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus wordt het EK gespeeld in Den Haag, Apeldoorn en Arnhem. Wil jij Åhman en Hellvig live in actie zien? Het duo speelt hun poulefase in Arnhem, waar ze het op zullen nemen tegen Leon Luini en Christiaan Varenhorst, het Oostenrijkse duo Seiser/Grössing en Popov/Reznik uit Oekraïne. 

Klik op onderstaande button voor meer informatie over het EK en om je tickets te bestellen!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn