Anders Mol en Christian Sørum domineren al jaren het internationale beachvolleybal. Het Noorse duo heeft vrijwel alles gewonnen wat er te winnen valt, waaronder vier Europese kampioenschappen, een wereldkampioenschap en een gouden medaille op de Olympische Spelen. In Parijs richten ze zich op het verdedigen van hun titel, daarna reizen ze door naar Nederland voor het EK Beachvolleybal.

De samenwerking tussen Anders Mol en Christian Sørum startte in 2016 als onderdeel van het Beachvolley Vikings-project. Datzelfde jaar wonnen ze de Europese titel voor spelers onder de 22 jaar, wat het begin markeerde van hun snelle opmars. In 2017 lieten ze al sterke prestaties zien op de FIVB World Tour, maar hun grote doorbraak kwam in 2018, waar ze vier opeenvolgende gouden medailles op de World Tour wonnen. 

Recordhouders met vier Europese titels
Datzelfde jaar veroverden Mol en Sørum de Europese titel in Nederland, waarna ze de eerste plek op de wereldranglijst innamen. Een jaar later verdedigden zij hun titel met glans in Moskou. Hun succesreeks bij de Europese Kampioenschappen zette zich voort toen ze voor de derde keer op rij de titel pakten in Letland, waarmee ze het jongste team werden dat de prijs drie keer op rij won. Een jaar later schreven ze geschiedenis door hun vierde opeenvolgende titel te winnen na een intense strijd tegen Stefan Boermans en Yorick de Groot. Mol en Sørum wisten maar liefst vijf matchpoints af te weren in de finale, die ze uiteindelijk met 2-1 wonnen. Hiermee werden zij het eerste duo ooit dat vier continentale titels op hun naam schreef.

In 2022 slaagden Mol en Sørum er in München voor het eerst niet in om hun titel te verdedigen. In de halve finale werden ze uitgeschakeld door de uiteindelijke kampioenen David Åhman en Jonatan Hellvig. Vorig jaar verloren ze in Wenen de kwartfinale van Leon Luini en Yorick de Groot, die uiteindelijk zilver wonnen.

Wereld- en olympisch kampioen
Naast hun  recordbrekende Europese successen hebben de Beachvolley Vikings zich ook op het wereldtoneel onderscheiden. Ze veroverden talloze medailles op de FIVB World Tour en later de Beach Pro Tour. Het absolute hoogtepunt van hun carrière was het winnen van de Olympische titel in Tokio in 2021. Een jaar later breidde ze hun prijzenkast nog verder uit door zich in Rome voor het eerst tot wereldkampioen te kronen.

Veelbelovende comeback na operatie
De voorbereiding van Mol en Sørum op de Olympische Spelen was verre van ideaal. Mol moest in maart een operatie ondergaan vanwege een beenbreuk die hij opliep tijdens een trainingskamp in Tenerife. Na drie maanden afwezigheid maakten ze vorige maand een indrukwekkende comeback met een vierde plaats op het Elite 16-toernooi in Ostrava. Tijdens het daaropvolgende toernooi in Gstaad wonnen ze brons, en afgelopen week veroverden ze de gouden medaille in Wenen. Een overwinning waar het duo naar eigen zeggen kracht uit put. Ze behoren tot de favorieten voor zowel de Olympische Spelen in Parijs als het EK Beachvolleybal in Nederland.

Bewonder Mol en Sørum in Den Haag!
Het EK Beachvolleybal vindt plaats van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus in Den Haag, Apeldoorn en Arnhem. Mol en Sørum spelen hun poulefase in Den Haag, waar ze het op zullen nemen tegen teams uit Spanje, Engeland en Oostenrijk. Bezoek deze pagina voor meer informatie over het EK en om je tickets te bestellen!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn