De TeamNL Volleybaldames zijn hun olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo begonnen met een nederlaag tegen Canada. Tegen de nummer 11 van de wereld werden goede momenten afgewisseld met wisselvallig spel.

Canada

Canada vinden we terug op plek 11 van de wereldranglijst. Nederland en Canada troffen elkaar tijdens de laatste drie edities van de VNL. In 2021 (Rimini) en 2022 (Calgary) versloeg Nederland Canada. Afgelopen juli in het Thaise Bangkok trok Canada na vijf sets aan het langste eind. Op het continentale kampioenschap (NORCECA) dat begin september werd afgrond eindigden de Canadese dames met een bronzen plak om de hals.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon met de volgende namen aan de wedstrijd: Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Set 1

Na een kleine achterstand in het begin van de openingsset gingen Nederland en Canada tot 14-14 gelijk op. Aan de hand van een uitstekend serverende Juliët Lohuis weet Nederland een klein gaatje te slaan. Even later wordt het verschil groter (20-16) door uitstekende blokkeringen van Van Aalen en Baijens. Nederland heeft bij 24-23 en 25-24 kansen om de set binnen te halen, maar uiteindelijk is het Canada dat het zesde setpoint binnenslaat.

Set 2

Nederland begint de tweede set met dezelfde namen als in set 1. Bij 4-4 neemt Nederland via onder meer twee kill blocks van Van Aalen en Jasper uit naar een 8-4 voorsprong. Bij 12-8 geeft Nika Daalderop het startschot voor opnieuw een Nederlands puntenreeks. Opnieuw wordt de basis gelegd door de goede serve van Juliët Lohuis. Vanaf dat moment komt Nederland geen moment meer in de problemen. Via Lohuis haalt Nederland de set binnen.

Set 3

Het goede spel uit de tweede set trekken de TeamNL Volleybaldames door in de derde set. Nederland neemt – aan de hand van Juliët Lohuis – duidelijk afstand van Canada. Bij 10-2 is het Canadese verzet gebroken. In de derde set wordt het nooit meer een wedstrijd. Vlak voor het einde van de set mag middenspeelster Eline Timmerman het veld betreden. Op haar serve wordt het setpoint binnengehaald. Uiteindelijk slaat Lohuis bij 24-15 de set binnen.

Set 4

De mentale tik uit de tweede en derde set weten de Canadese dames in de vierde set te boven te komen. De ploeg richt zich op en heeft halverwege de set een voorsprong van vijf punten (10-15). In het resterende deel van de set weten de TeamNL Volleybaldames de aansluiting met Canada niet meer te vinden. Twee time-outs van bondscoach Felix Koslowski ten spijt. Uiteindelijk is het de Canadese met Nederlandse roots van Ryk die de set beslist.

Set 5

In het eerste deel van de beslissende vijfde set geven Nederland en Canada elkaar weinig toe. Het is Nederland dat via Jasper en Plak twee punten weet los te komen. Canada komt langszij. Dit keer neemt Nederland afstand via Plak en Daalderop. Opnieuw weten de Canadese dames zich terug te knokken. Tegen het einde van de vijfde set is het Canada dat wegloopt (10-13). Na een time-out van Koslowski weet Nederland terug te komen tot 13-13. Daarna is het Gray die de wedstrijd na 145 minuten in het voordeel van Canada beslist.

Nederland 2-3 Canada (30-32, 25-19, 25-15, 17-25, 13-15)