In een goed gevuld en sfeervol Omnisport in Apeldoorn streden de U22 mannen vandaag om de bronzen medaille op het Europees kampioenschap. In een heuse thriller tegen Polen delfde Nederland na vijf sets het onderspit.

Afgelopen donderdag troffen beide ploegen elkaar in Martiniplaza al in de groepsfase, toen waren beide landen al zeker van deelname aan het finaleweekend. Nu stond er meer op het spel.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en wist al snel een voorsprong van drie punten te pakken na de tienpuntsgrens. Vanaf dat moment gaven de mannen van bondscoach Guido Görtzende de leiding niet meer uit handen. Bij 20-16 ging Nederland met een comfortabele voorsprong de 'big points' in en verzilverde bij het tweede setpoint de eerste set met 25-21.

De tweede set begon Nederland eveneens voortvarend. Met een blok van Ilja van der Pijl werd het 8-4. Toch kwam Polen in de slotfase sterk terug en bij 22-22 was het weer gelijk. Nederland hield het hoofd echter koel en trok de set – met drie punten op rij – naar zich toe.

In de derde set kantelde het spelbeeld. Polen nam in die derde set al snel de leiding en liep halverwege de set uit naar een voorsprong van zes punten. Nederland kon geen vuist maken en bij 24-15 had Polen maar liefst negen setpoints verzameld. Het eerste setpoint was direct raak waardoor de set op overtuigend naar Polen ging (25-15).

Ook in de vierde set pakte Polen direct het initiatief. Nederland moest vanaf het begin in de achtervolging. Opnieuw toonde Nederland veerkracht en bij 12-13 naderde Nederland tot één punt. Richting de eindfase trok Polen opnieuw aan het langste eind. Bij 24-21 had Polen drie setpoints en benutte direct de eerste, waardoor een beslissende vijfde set noodzakelijk werd.

In de vijfde set begon Polen opnieuw sterk en nam een 4-2 voorsprong. Bondscoach Görtzen probeerde met een time-out het tij te keren, maar Polen behield de overhand. Bij de kantwissel stond het 8-5 in Pools voordeel en later liep Polen verder uit. Bij 14-9 was het Jakub Nowak die het matchpoint voor Polen binnensloeg en het brons veiligstelde voor Polen.

Nederland moet uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Een prestatie van formaat, ondanks de teleurstelling van vandaag. Later vandaag zullen Italië en Frankrijk, de ploeg die Nederland uitschakelde in de halve finale, bepalen wie zich Europees kampioen mag noemen.

Thomas Sleurink was met 20 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland – Polen: 2-3 (25-21, 25-22, 15-25, 21-25, 9-15) 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn