De U22 mannen hebben hun tweede wedstrijd op het Europees Kampioenschap wederom winnend afgesloten. Na de zwaarbevochten vijfsetter tegen Hongarije, moest Oranje ook tegen Spanje tot het uiterste gaan: 3-2 (23-25, 25-19, 18-25, 25-23, 17-15). Daarmee is Nederland zeker van een plek in het finaleweekend.

In de eerste set kwam Nederland al snel op achterstand. Spanje begon voortvarend en stond binnen no-time met 4-0 voor. Bondscoach Guido Görtzen zag zich genoodzaakt om een vroege time-out te nemen om zijn ploeg bij de les te krijgen. Ondanks een knappe comeback in de slotfase, ging de eerste set met 23-25 naar Spanje.

De tweede set begon gelijk opgaand, met beide teams die elkaar geen duimbreed toegaven. Bij 17-16 had Nederland een kleine voorsprong te pakken en deze werd langzaam maar zeker uitgebouwd. Oranje trok de stand gelijk met een overtuigende 25-19 setwinst.

Spanje herpakte zich in de derde set. Halverwege had het een marge van drie punten bij 12-15, en die voorsprong werd alleen maar groter. Nederland slaagde er niet in om het tij te keren en moest de set met 18-25 aan de tegenstander laten.

Nederland toonde wederom veerkracht in de vierde set. Het was een nek-aan-nekrace tot het einde, maar het was Guus Boer die bij 24-23 het beslissende punt maakte, waardoor een beslissende vijfde set werd afgedwongen.

In de allesbeslissende vijfde set ging het gelijk op. Nederland stond onder meer 7-6 en 12-11 voor, maar Spanje gaf zich niet gewonnen. In een bloedstollende slotfase was het uiteindelijk Nederland dat bij 17-15 aan het langste eind trok.

Dankzij deze zwaarbevochten overwinning is Nederland nu al zeker van een plek in het finaleweekend van het EK. Morgen om 19.30 uur is Polen de laatste tegenstander in de poule.

Nederland - Spanje: 3-2 (23-25, 25-19, 18-25, 25-23, 17-15).