De TeamNL Zitvolleybaldames hebben een uitstekende prestatie geleverd door de Silver Nations League op hun naam te schrijven. Tijdens het toernooi in Praag was Nederland oppermachtig. In vijf wedstrijden werd geen set afgestaan.

Eerste speeldag
Nederland begon het toernooi afgelopen vrijdag tegen gastland Tsjechië. De Tsjechische dames maakten hun debuut op de Silver Nations League. De TeamNL Zitvolleybaldames bleken een maatje te groot. In de eerste set kwam Tsjechië nog net boven de tien punten uit, iets wat in de resterende twee sets niet meer lukte. Een paar uur na de opener tegen Tsjechië namen de TeamNL Zitvolleybaldames het op tegen Frankrijk. De Franse dames namen afgelopen zomer deel aan de Paralympische Spelen, georganiseerd in ‘hun’ Parijs. Tijdens de vorige editie van de Silver Nations League in Nottingham (2023) met een bronzen medaille om de nek, tijdens de editie van 2022 eindigde Frankrijk als vijfde. In de eerste set kon Frankrijk tot de eindfase in het spoor blijven van Nederland. Uiteindelijk hadden de TeamNL Volleybaldames op de belangrijke momenten het betere van het spel. In de tweede en derde set tapten de TeamNL Volleybaldames uit een ander vaatje en kwam Frankrijk er – onder meer door de servedruk van Nederland – niet meer aan te pas.

Tweede speeldag
Op zaterdag stonden opnieuw twee wedstrijden op het programma. Eerst was Kroatië de tegenstander. Die ploeg trof Nederland twee jaar geleden tijdens de Silver Nations League in Bosnië & Herzegovina. Toen ontaardde de wedstrijd in een ware thriller. In tegenstelling tot de vijf sets die Nederland toen nodig had om aan de winst te komen, waren nu drie sets toereikend. Na de overwinning op Kroatië wachtte de laatste groepswedstrijd tegen Groot-Brittannië. Dat land eindigde vorig jaar nog als tweede tijdens de Silvers Nations League. Nadat de eerste set naar Nederland ging, beleefden de TeamNL Zitvolleybaldames in de tweede set de lastigste set van het toernooi. Uiteindelijk bleef Nederland knokken en werd de set met 26-24 veiliggesteld. Een set later werd Groot-Brittannië over de knie gelegd. Op die manier werd ook de laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. Zodoende plaatsten de TeamNL Zitvolleybaldames zich – zonder ook maar een set in te leveren – als groepswinnaar voor de finale.

Finale
In finale – die op zondag werd gespeeld – troffen de TeamNL Zitvolleybaldames opnieuw Frankrijk. De Franse dames verloren in de groepsfase alleen van Nederland. In het Sportovni Hala Kbely schoot Nederland in de openingsset uit de startblokken. Na een snelle 9-0 voorsprong, ging de eerste set met 25-9 naar de TeamNL Zitvolleybaldames. Ook in de tweede set domineerde een sterk serverend Nederland. In de derde set boden de Franse dames meer weerstand. Bij 4-6 gingen de Françaises zelfs kort aan de leiding, maar daarna stelde Nederland orde op zaken. Binnen de kortste keren werd Frankrijk bijgehaald en niet lang daarna verdween Nederland definitief uit zicht. Na het zilver in 2022 is er nu dus goud voor de TeamNL Zitvolleybaldames. In de kleine finale was er verrassend brons voor debutant Tsjechië dat Groot-Brittannië versloeg.

Renske den Haan, aanvoerder TeamNL Zitvolleybaldames: ‘Wij hebben dit toernooi laten zien dat wij als team zijn gegroeid. Ons harde werken is beloond en daar zijn wij ontzettend blij mee. We zijn als team dichter bij elkaar gekomen. De tegenstanders waren wisselend in niveau. Dat is soms best lastig om tegen te spelen, maar we hebben onze koppies nooit laten hangen. De aankomende tijd willen wij deze stijgende lijn doorzetten en hopen wij nog meer te laten zien.’

Uitslagen

DatumTijdstipWedstrijdUitslag
Vrijdag 4 oktober12.00 uurNederland - Tsjechië3-0 (25-14, 25-8, 25-6)
Vrijdag 4 oktober16.00 uurNederland - Frankrijk3-0 (25-22, 25-13, 25-18)
Zaterdag 5 oktober14.00 uurNederland - Kroatië3-0 (25-16, 25-19, 25-6)
Zaterdag 5 oktober18.00 uurNederland - Groot-Brittannië3-0 (25-17, 26-24, 25-14)
Zondag 6 oktober10.00 uurTroostfinale: Groot-Brittannië - Tsjechië1-3 (17-25, 25-16, 15-25, 17-25)
Zondag 6 oktober12.00 uurFinale: Nederland - Frankrijk3-0 (25-9, 25-11, 25-8)