De TeamNL Volleybaldames hebben hun eerste uitzwaaiwedstrijd tegen Zwitserland winnend afgesloten. In een uitverkocht en daardoor uiterste sfeervol Omnisport in Apeldoorn werd geen set afgestaan.

Startopstelling
Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Jolien Knollema (passer/lopers), Indy Baijens en Juliet Lohuis  (middens) en Florien Reesink (libero).

Eerste set
In de beginfase gaat de score gelijk op. Na 6-6 zijn het de TeamNL Volleybaldames die via een sterke blokkering voor het eerst op voorsprong staan. Vanaf dat moment trekt Nederland het initiatief naar zich toe. Via Indy Baijens bedraagt het verschil bij 15-11 vier punten in het voordeel van Nederland. Via Celeste Plak komt Nederland bij 24-15 op setpoint. Een uitgeslagen bal van Zwitserland maakt een einde aan de eerste set.

Tweede set
Nederland begint de tweede set met dezelfde namen als waarmee het in de eerste set startte. Na een snelle 0-2 voorsprong voor Zwitserland is het Nederland dat vanaf 4-3 weer de boventoon voert. Via Nika Daalderop loopt Nederland uit naar 8-5. Bij 13-6 loopt het verschil via Jolien Knollema op naar zeven punten. Bij 16-10 is het opnieuw Jolien Knollema die toeslaat. In het restant van de set komt Nederland geen moment meer in de problemen. Op 24-18 heeft Nederland zes setpoint verzameld. Het eerste setpoint wordt nog weggewerkt, maar een punt later zorgt een serve in het net ervoor dat Nederland ook de tweede set pakt.

Afscheid oud-internationals
Tussen de tweede en derde set werd afscheid genomen van een viertal oud-internationals. Na mooie woorden van technisch directeur Herman Meppelink en videoboodschappen van onder anderen Lonneke Slöetjes, Femke Stoltenborg, Judith Pietersen, Laura Dijkema en Celeste Plak gingen de handen op elkaar voor: Maret Grothues (392 interlands), Robin de Kruijf (347 interlands), Myrthe Schoot (378 interlands) en Yvon Beliën (261 interlands.

Derde set 
Aan het begin van de derde set zien we – afgezien van Florien Reesink en Indy Baijens – allemaal nieuwe namen op het veld. Om die reden is het even zoeken naar de juiste afstemming, maar net voorbij de tien punten wordt Zwitserland afgeschud. Aan de hand van Anne Buijs slaat Nederland bij 13-9 een verschil van vier. Bij het ingaan van de big points heeft Nederland een verschil van vijf punten te pakken (20-15). Bij 24-18 komt Nederland op matchpoint. Dat wordt benut door Buijs.

Vierde set
In Apeldoorn werd ook nog een vierde set toegevoegd. In de vierde set beginnen dezelfde namen als een set eerder. Na een 0-5 voorsprong voor Zwitserland haalt Felix Koslowski zijn ploeg naar de kant. Na die onderbreking vecht Nederland zich langzaam terug in de set. Bij 8-8 staan beide ploegen weer naast elkaar. Daarna is het opnieuw Zwitserland dat wat afstand neemt. Nederland laat echter zien over veerkracht te beschikken. Bij het aanbreken van de big points heeft Laura Dijkema inmiddels haar entree gemaakt. Via Anne Buijs kan Nederland bij 24-22 de set binnehalen. Dat lukt echter niet. Uiteindelijk is het Celeste Plak die de set bij 28-26 binnenhaalt.

Nederland – Zwitserland: 4-0 (25-15, 25-19, 25-18, 28-26)

Morgen spelen de TeamNL Volleybaldames hun laatste uitzwaaiwedstrijd. Sportcampus Zuiderpark is dan het decor. De wedstrijd begint 15.00 uur. Er zijn nog tickets beschikbaar. Voor wie niet in de gelegenheid is om langs te komen is Den Haag is een livestream beschikbaar.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn