Voor TeamNL Volleybaldames eindigde het olympische toernooi vandaag. De 3-1 nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek betekende helaas direct uitschakeling. Dankzij die zege glipte de tegenstander wél naar de kwartfinales.

De wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek, dat na vijf overwinningen in de laatste zeven wedstrijden tegen Nederland gerust een ‘angstgegner’ is te noemen, was een ongekende rollercoaster.

Dat Koslowski voor nagenoeg dezelfde basis koos als in de voorgaande twee duels was geen verrassing. Alleen Jolien Knollema had plaatsgemaakt voor Marrit Jasper. In de eerste set nam Nederland het initiatief en leek het bij een 9-4 voorsprong goed op weg. Maar niet voor het eerst dit toernooi kon een opgebouwde voorsprong voor langere tijd niet worden geconsolideerd. Dit keer was het voordeel bij 10-10 alweer weg. Toch werd dat Oranje in deze set niet noodlottig, want op de big points aan het einde van de set draaide Nederland onder aanvoering van Celeste Plak de tegenstander weer de duimschroeven aan. Bij 25-22 was het eerste deel van de opdracht – met 3-0 of 3-1 winnen – volbracht.

Gamechanger

In de tweede set leek een zwakke fase van Nederland na op 15-12 voorsprong te zijn gekomen wél een gamechanger te zijn. Via 16-18 lukte het Oranje namelijk niet meer om het verschil van twee punten goed te maken. Ook niet met het inbrengen van Sarah van Aalen en Elles Dambrink. Aan de andere kant van het net bleef Yonkaira Paola Peña Isabel, die uiteindelijk 28 punten voor haar rekening nam, maar doorgaan met scoren. Met 21-25 bracht de Dominicaanse Republiek de stand weer in evenwicht en werd de taak voor Nederland al een stukje lastiger: de volgende twee sets winnen.

Initiatief

In de derde set had Nederland wederom de beste start (6-2), maar ook in deze set stond even later ‘gewoon’ 10-10 op het scorebord. Daarna gaf Nederland langzaam het initiatief uit handen. Op een pijnlijke manier. Na 14-14 liep de Dominicaanse Republiek negen punten uit. En daarmee bewees Oranje zichzelf een heel slechte dienst. De set (17-25) ging naar de Dominicaanse Republiek en plots had TeamNL Volleybaldames plaatsing voor de kwartfinales al niet meer in eigen hand. Dat werkte door in set 4, al gaf Nederland het zeker niet op. Anne Buijs en Knollema kregen in deze set speeltijd en Nederland probeerde de laatste strohalm vast te grijpen. De set was bloedstollend spannend en resulteerde zelfs nog in drie setpoints voor de ploeg van Koslowski. Maar typerend misschien wel voor de wedstrijd kon geen van drie ver de eindstreep worden getrokken. Op het eerste matchpoint sloeg de Dominicaanse Republiek wel toe: 26-28.

Einde wedstrijd. De 3-1 overwinning was voor de Midden-Amerikanen als een van de twee beste nummers drie in de groepsfase genoeg voor een plek in de kwartfinales. Nederland moet naar huis.

Nederland - Dominicaanse Republiek 1-3 (25-22, 21-25, 17-25, 26-28)