De TeamNL Lange Mannen hebben ook hun tweede wedstrijd op de Filipijnen niet winnend kunnen afsluiten. Tegen Iran werd goed weerstand geboden, maar in de vijfde set waren het de Iraniërs die net wat beter voor de dag kwamen.

Iran
Iran vinden we terug op de zeventiende plaats van de wereldranglijst. De Iraniërs wonnen deze VNL-editie nog geen wedstrijd. Tegen Argentinië (week 1) en Bulgarije (week 2) waren ze – met een vijfsetter – in de buurt. In de eerste wedstrijd op de Filipijnen won Iran na vijf set van Team USA. Afgelopen VNL waren de mannen van bondscoach Roberto Piazza in de Rotterdamse RTM Stage in vijf sets te sterk.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Gijs Jorna en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set
Na een moeilijke start, grijpt bondscoach Roberto Piazza bij een 0-3 achterstand direct in. Nadat het verschil is opgelopen tot 1-5 is het woord aan Nimir. Met een rake aanval en drie aces slaat hij Nederland voorbij Iran (6-5). Bij 9-9 moet Fabian Plak het veld geblesseerd verlaten. Hij wordt vervangen door Luuc van der Ent. Halverwege de set slaan beide ploegen een gat (Iran bij 11-9, Nederland bij 14-12). Bij 15-15 staan beide ploegen weer naast elkaar. Na vier punten op rij van Iran (16-18), volgt een Nederlandse time-out. Richting het einde van de set heeft Iran een voordeel van drie te pakken (18-21). Via twee uitgeslagen ballen van Iran staat het bij 21-21 gelijk. Daarna is het woord weer aan Iran. Bij 22-24 hebben ze twee setpoints verzameld. Daar gaan ze zorgvuldig mee om waardoor de eerste set naar Iran gaat.

Tweede set
Op de opslag van Wessel Keemink haalt Nederland de eerste twee punten van de set binnen. Dat verschil – een marge van twee punten – staat bij 10-8 opnieuw op het scorebord. Als Nimir zijn vierde ace van de wedstrijd heeft afgeleverd, staat het 13-10. Het sein voor de bondscoach van Iran om een time-out te nemen. Die blijkt succesvol. Via vier punten op rij neemt Iran het initiatief over (13-14). Vanaf dat moment blijven de ploegen in elkaars spoor. Bij het ingaan van de big points zet Luuc van der Ent Nederland via een ace op voorsprong. Via een ace van Nimir komt Nederland bij 24-22 op setpoint. De bondscoach van Iran doet een verwoede poging om zij ritme te breken via een time-out. Nimir laat zich niet van de wijs brengen en produceert opnieuw ace (25-22).

Derde set
Het begin van de derde set is een kopie van de openingsset. Ook ditmaal komt Nederland op een 0-3 achterstand. Via de zevende ace van Nimir lijkt Nederland aan te haken bij Iran. Echter blijft Iran een veilige marge houden. Aan de hand van Nimir loopt het verschil bij 13-15 terug naar twee punten. Halverwege de set maakt Wouter ter Maat zijn eerste minuten. Met een voorsprong van twee punten begint Iran aan de big points (18-20). In die fase zien we ook Tom Koops binnen de lijnen. Als het verschil via een ace is opgelopen naar vier punten in het voordeel van Iran (19-23), neemt Roberto Piazza een time-out. Via een zeldzame servefout van Nimir komt Iran bij 20-24 op setpoint. Bij het tweede setpoint slaat Amin toe.

Vierde set
In de openingsfase van de vierde set is het nu Nederland dat afstand neemt (3-0). Bij 6-6 neemt Nederland wat afstand. Via een blokkering van Twan Wiltenburg bedraagt het verschil bij 12-9 weer drie punten in Nederlandse voordeel. Bij 13-13 weet Iran zich weer naast Nederland te plaatsen. Via het 32ste punt van Nimir komt Nederland op een 18-14 voorsprong. Met een verschil van drie begint Nederland aan de slotfase van de set. Via een ace van Tom Koops is Nederland nog twee punten verwijderd van setwinst (23-19). Na een technische fout aan de kant van Iran komt Nederland op setpoint. Het eerste setpoint wordt nog weggewerkt, maar een serve in het net van Alireza Moslehabadi maakt een einde aan de vierde set.

Vijfde set
Aan het begin van de beslissende vijfde set heeft Iran direct een minibreak te pakken (0-3). Via Nimir weet Nederland bij 3-4 weer aan te haken. Een punt later produceert Wouter ter Maat een ace. Daarna loopt Iran – door wat slordigheidjes aan de kant van Nederland – weer vier punten uit (4-8). Als Iran bij 5-10 vijf punten losstaat van Nederland, spreekt Roberto Piazza zijn manschappen voor de laatste keer toe. Hij kan echter niet voorkomen dat Iran verder en verder uit zicht raakt. Nederland weet hier en daar nog een puntje te sprokkelen, maar kan niet voorkomen dat Iran bij 10-14 vier matchpoints heeft verzameld. Het eerste matchpoint wordt direct verzilverd.

Nimir was topscorer aan de kant van Nederland met 37 punten.

Nederland – Iran: 2-3 (22-25, 25-22, 21-25, 25-20, 10-15)

Wereldranglijst
Door de 3-2 nederlaag tegen Iran leveren de TeamNL Lange Mannen 6,44 punten in op de wereldranglijst.