Katja Stam en Raïsa Schoon zijn uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Het Nederlandse duo, topfavoriet in hun duel tegen de Spaanse Álvarez en Moreno, gaf een 1-0 voorsprong in sets en een ruime voorsprong in de tweede set uit handen en eindigt het toernooi op een teleurstellende negende plek.

In de achtste finale van de Olympische Spelen stonden Katja Stam en Raïsa Schoon tegenover het Spaanse duo Daniela Álvarez Mendoza en Tania Moreno Matveeva. Beide teams hadden twee overwinningen uit drie groepswedstrijden en eindigden als tweede in hun poule. Stam en Schoon, die vijfde staan op de wereldranglijst, waren de duidelijke favorieten tegen de nummer zestien van de wereld. Nederland had de drie voorgaande ontmoetingen met het Spaanse duo gewonnen, waaronder de bronzen finale op het Elite 16-toernooi in Esphino eerder dit jaar.

Openingsset voor Stam/Schoon
Nederland moet in de openingsset meteen in de achtervolging, omdat Spanje de eerste drie punten van de wedstrijd scoort. Bij 5-5 weet Nederland de stand weer gelijk te trekken, waarna de teams gelijk opgaan. Stam en Schoon vinden moeilijk hun ritme en bij 8-7 heeft Nederland al vier fouten gemaakt. Tijdens de technische time-out heeft Nederland een minimale voorsprong weten te bemachtigen. De leiding wisselt vervolgens een aantal keer van kant. Een sterke verdediging van Schoon bezorgt Nederland een belangrijk breakpoint: 17-19. Een punt later laat Spanje de bal op de grond vallen in de veronderstelling dat er een block touch van Stam was en de bal daardoor vier keer aangeraakt was, maar de challenge is niet succesvol en de stand blijft 17-20. Het eerste setpunt wordt door Spanje nog weggewerkt, maar bij het tweede setpunt is het Stam die met een krachtige tweeslag de set beslist: 18-21.

O94mxckpdl355pjzwey3

Stam en Schoon weten zichzelf niet te belonen
In de tweede set neemt Spanje snel een 5-2 voorsprong, waarna Nederland een time-out neemt om het wedstrijdplan door te spreken. Dit werpt direct vruchten af, want Nederland scoort vervolgens vijf punten op rij en komt op een 5-7 voorsprong. Spanje grijpt op dat moment ook naar een time-out en doorbreekt daarmee de Nederlandse puntenreeks. Nederland heeft bij de technische time-out nog een minimale voorsprong, maar door sterk verdedigingswerk pakt Nederland even later opnieuw een breakpoint en komt op 11-13. Een fout van Moreno brengt de stand op 12-15, en dankzij de solide verdediging van Schoon loopt Nederland verder uit naar 13-17. De overwinning leek binnen handbereik, maar na twee aces op rij van Álvarez begon Spanje weer hoop te krijgen: 16-18. Daarop volgen nog vier punten voor Spanje, die zo twee setpunten in handen hebben. Bij de tweede mogelijkheid slaan ze toe en dwingen zo een beslissende derde set af.

Nederland komt klap niet meer te boven
Het verlies in de tweede set is duidelijk een mentale klap voor Stam en Schoon, die ook in de derde set achter de feiten aanlopen. Na een uitgeslagen bal van Stam neemt Spanje een voorsprong van twee punten: 11-9. Het Spaanse duo krijgt vervolgens drie mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Nederland weet het eerste matchpoint te redden door een side-out en het tweede matchpoint door een killblock van Stam. Helaas komt de comeback te laat, want bij de derde mogelijkheid slaat Spanje toe en pakt de overwinning met 15-13. Een bittere pil voor de nummers vijf op de wereldranglijst, die op hun tweede Olympische Spelen genoegen moeten nemen met een negende plek.