Stefan Boermans en Yorick de Groot spelen om 16.30 uur de bronzen finale op het Elite16-toernooi in Hamburg. In de halve finale werden ze verrast door de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrián Gavira, die hun laatste toernooi samen zullen bekronen met een medaille.

Stefan Boermans en Yorick de Groot kende een foutloze weg naar de halve finale. Na het winnen van hun drie poulewedstrijden gingen ze gelijk door naar de kwartfinale, waar ze overtuigend afrekenden met de Braziliaanse Arthur Mariano en Adrielson dos Santos. In de halve finale troffen ze de Spaanse Pablo Herrera en Adrián Gavira, partners sinds 2009, die voor de laatste keer samen spelen. De 42-jarige Herrera, zesvoudig Olympiër, zet na de Hamburg Elite16 namelijk een punt achter zijn internationale carrière. Ondanks twee nederlagen in de poulefase herpakten de Spanjaarden zich en bereikten ze de halve finale.

Na een lange rally in de openingsfase van de eerste set, die door Nederland werd gewonnen, hadden Boermans en De Groot een 4-7 voorsprong in handen. Een medische time-out voor Herrera, die met een ingetapet onderbeen terugkeerde op het veld, gaf Spanje de gelegenheid om te hergroeperen. Dit resulteerde in een korte opleving met twee opeenvolgende punten. Kort daarna zorgde een killblock van Gavira voor de gelijkmaker bij 10-10. Spanje pakte vervolgens voor het eerst de leiding bij 14-13 en bouwde die uit naar 16-13, mede door twee blocks van Herrera. Hoewel Spanje vijf setpunten nodig had, trokken ze uiteindelijk via een verdedigende actie van Gavira de set naar zich toe met 25-23.

De Spanjaarden waren vastbesloten hun internationale carrière samen af te sluiten met een medaille en kregen daarbij veel steun van het Duitse publiek. In de tweede set speelden ze bijna foutloos en hun strategie om Boermans onder druk te zetten door constant op hem te serveren, wierp zijn vruchten af. Herrera en Gavira liepen van 10-8 uit naar 19-12 en kregen zeven kansen om het duel in hun voordeel te beslissen. Het tweede matchpoint was raak, waarmee ze hun finaleplaats veiligstelden. Vanavond zullen ze om 19.00 uur de finale spelen tegen de winnaar van de halve finale tussen de Noren Anders Mol/Christian Sørum en de Italianen Paolo Nicolai/Samuele Cottafava.

Boermans en De Groot strijden om 16.30 uur tegen de verliezer van die halve finale om het brons.

Uitslag
Herrera/Gavira - Boermans/De Groot 2-0 (25-23, 21-14)

Programma

DagTijdTeams
Zo 25 augustus16.30 uurBoermans/De Groot - TBD

Livestreams
Alle wedstrijden zijn betaald te volgen via Volleyballworld.TV & ViaPlay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn