Nog exact een jaar tot de start van de XXXIIIe Olympiade in Parijs. Het grote aftellen kan beginnen. In dit artikel leggen we uit aan welke eisen onze zaalteams moeten voldoen om zich te kwalificeren voor Parijs 2024.

Andere toernooiopzet
De wijze waarop tickets kunnen worden verdiend alsook de toernooiopzet in Parijs 2024 zijn aan wijzigingen onderhevig. De wereldranglijst zal een grote rol spelen bij het toewijzen van de tickets.

In Tokio 2020 waren er zes kwalificatietoernooien en werden de resterende plaatsen bepaald door continentale competities. Deze opzet is voor Parijs 2024 gewijzigd (zie hieronder).

Aan zowel het dames- als herentoernooi doen 12 landen mee. In totaal zullen in Parijs dus 144 zaalvolleyballers deelnemen aan het Olympisch toernooi.

De poulefase wordt gespeeld in drie groepen van elk vier landen. Dit in tegenstelling tot de twee poules bestaande uit zes landen in Tokio 2020.

De beste twee landen uit elke groep en de twee beste nummers drie gaan door naar de play-offs. Daarna staan: de kwartfinales, halve finales en bronzen en gouden medaille-wedstrijden.

Ticketverdeling
Gastland Frankrijk heeft als organisator recht op een ticket bij zowel het mannen- als vrouwentoernooi.

Route 1:
Van de resterende 11 tickets per geslacht worden er zes vergeven tijdens de Olympische kwalificatietoernooien. Die toernooien worden in september en oktober 2023 afgewerkt.

Aan ieder kwalificatietoernooi nemen acht landen deel. De twee beste landen in iedere poule verdienen een ticket voor Parijs 2024.

De Lange Mannen spelen hun kwalificatietoernooi van 30 september t/m 8 oktober in het Chinese Xi'an. 

De Volleybaldames spelen hun kwalificatietoernooi van 16 t/m 24 september in het Chinese Ningbo. 

Route 2:
De vijf overgebleven tickets worden vergeven op basis van de (opgeschoonde) wereldranglijst opgemaakt in juni 2024. Op deze lijst zullen Frankrijk en de landen die een ticket hebben weten te machtigen via een van de OKT's worden weggestreept.

Hier moet aan worden toegevoegd dat landen uit continenten waarvan nog geen team zich gekwalificeerd heeft voorrang krijgen.

Deze ranglijst wordt voor de dames opgemaakt op 17 juni en voor de mannen op 24 juni.

Het volleybaltoernooi in Parijs loopt van 27 juli t/m 11 augustus.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn