In de thuisarena in Doetinchem vindt het eerste duel tussen Orion Stars en Crvena Zvezda Beograd plaats. Coach Dirk Sparidans kiest wederom voor zijn vaste basis met Bartůněk op de spelverdeling, Abraham en Koops op de passer/loperpositie, Van der Ham en Apine op het midden, Shkredau op de diagonaal en Svärd als libero.

Spannende ontknoping
De wedstrijd begint met een monsterblock van Orion. Met goed spel weet Orion al snel een voorsprong op te bouwen in de set. Het team van coach Sparidans laat met sterk spel zien waarom zij in deze tweede ronde staan. Orion Stars neemt snel afstand van Crvena Zvezda Beograd in de eerste set en komt op een voorsprong van 7-3. Orion weet het goede spel vast te houden, en de eerste time-out wordt aan de kant van de Serviërs aangevraagd bij 12-8. Door een goede passing weet spelverdeler Bartůněk het spel effectief te verdelen, waardoor op alle posities gescoord kan worden. Orion Stars behoudt de voorsprong tot aan het einde van de set, maar richting de big points maken de mannen uit Doetinchem het toch nog spannend. Sparidans grijpt bij 18-17 in met zijn eerste time-out van de wedstrijd. Bij 23-23 is het voor het eerst in de set gelijk, wat leidt tot een tweede time-out voor de Doetinchemmers. Op 24-24 komen Merkx en Chun binnen de lijnen met de dubbele wissel. Merkx zet Orion Stars met een ace op setpoint, en deze wordt verzilverd doordat Zvezda de bal uitslaat.

Overtuigende winst
De tweede set wordt wederom geopend met een killblock aan de kant van Orion Stars. Op 3-4 komt het Servische team voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong. Orion lijkt het goede spel even kwijt te zijn, waardoor ze met drie punten achter komen te staan. Abraham maakt het met zijn service en driemeteraanval goed tot een 8-7 voorsprong. Mede door een goede blokkering en service vergroot Orion Stars de voorsprong naar 14-9, waarop een time-out aan de kant van Zvezda volgt. De mannen uit Doetinchem weten de voorsprong vast te houden tot de slotfase van de set. Serverend en blokkerend blijft Orion sterk en maakt het de Serviërs heel lastig. Op de service van wederom Abraham komen ze op een voorsprong van 21-14. Bij 22-15 komt wederom de dubbele wissel met Merkx en Chun het veld in, maar door de foutservice van Merkx moeten zij snel weer plaatsmaken voor de vaste spelverdeler en diagonaal. Op 24-20 wordt het setpoint door Maksim Shkredau verzilverd.

Sterke slotfase
In set drie krijgt de vaste basis wederom het vertrouwen van Sparidans. In de beginfase van de derde set gaat het lang gelijk op, maar is het weer Orion dat als eerste een gat van twee punten weet te slaan. De eerste time-out van deze set wordt echter door Orion Stars aangevraagd bij 10-11, omdat het team een mindere fase kent halverwege de derde set. Er worden meer fouten gemaakt en Crvena Zvezda Beograd profiteert hiervan. Orion Stars herpakt zich in de set en knokt zich terug door verdedigend voor ieder punt te vechten. Ze pakken wederom de leiding aan het einde van de set. Bij 18-15 vraagt coach Ivica Jevtić zijn eerste time-out aan en direct daarna zijn tweede bij 19-15. Orion weet deze voorsprong tot aan het einde van de set vast te houden. Wederom vindt de dubbele wissel aan het einde van de set plaats, maar deze wordt ook snel weer teruggedraaid, omdat Zvezda weet te scoren. Bij 24-20 wordt het matchpoint benut met een driemeteraanval van Tom Koops.

Orion heeft aan drie sets genoeg om de winst binnen te slepen. Opvallend is het aantal blokpunten in deze wedstrijd: Orion heeft maar liefst 12 punten weten te scoren vanuit de blokkering. Maksim Shkredau is man of the match met 15 punten op zijn naam. De return vindt plaats op dinsdag 8 oktober om 19:00 uur in Belgrado. Orion Stars heeft dan aan twee sets genoeg om door te gaan naar de derde ronde.

Uitslag
3-0 (26-24, 25-20, 25-20)

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn