Op zondag 15 september werd er gestreden om de eerste grote prijs van het seizoen 2024-2025. In de SaZa Topsporthal in Doetinchem streden Orion Stars en Numidia VC Limax om de Supercup.

In de BetCity Eredivisie Mannen werd Orion Stars vorig seizoen landskampioen en bekerwinnaar. Zij nemen het in de strijd om de Supercup van dit seizoen daarom op tegen de verliezend bekerfinalist Numidia VC Limax. In een spannende vijfsetter weet Orion Stars de eerste prijs van het seizoen binnen te slepen. 

Starting six
Numidia VC Limax: Luuk Hofhuis, Jackson Gilbert, Kian Macnack, Alex Meijs, Koen Scholten, Markus Held en Ferdy van Dijk.
Orion Stars: Jannes van der Ham, Cas Abraham, Luboš Bartůněk, Mathijs Apine, Tom Koops, Maksim Shkredau en Edvin Svärd.

Set 1
In de eerste set start Numidia VC Limax aan serve, maar het eerste punt is voor de mannen uit Doetinchem. Tot een stand van 9-9 is het stuivertje wisselen tussen de twee teams, waarna de club uit Limburg een lichte voorsprong weet op te bouwen. Op de service van Tom Koops wordt de voorsprong omgedraaid. Voor het eerst ontstaat er een gat van drie punten voor Orion Stars: 17-14, maar de strijd is nog niet gestreden. Limax weet terug te komen tot 20-20. De dubbele wissel met Joris Berkhout en Yvo Lunsing bij Numidia VC Limax pakt goed uit, maar het blijft spannend tot 24-24. Op 25-26 pakt Limax de leiding en door een killblok van Hofhuis en Gilbert wint Numidia VC Limax de eerste set.

Set 2
In de tweede set startten beide teams met dezelfde beginopstelling als in de eerste set. Direct weet Orion Stars een voorsprong op te bouwen in de startfase van de set. Op 5-2 vraagt Galimberti, de coach van Numidia VC Limax, een time-out aan, tevergeefs, want Orion weet de voorsprong verder uit te bouwen naar 10-5. Op 13-7 wordt voor de tweede keer ingegrepen door de Argentijnse coach van VC Limax, middels een time-out en even later met wederom de dubbele wissel met Lunsing en Berkhout. De Limburgers weten het gat te verkleinen naar drie punten tot 19-16, maar de Doetinchemmers weten tot het einde van de set de voorsprong vast te houden. Op 24-21 weet Tom Koops het laatste punt binnen te slaan voor Orion Stars.

Set 3
In de derde set zijn er bij Orion geen wijzigingen aan te treffen in de basis. Bij Numidia VC Limax blijven spelverdeler Joris Berkhout en passer/loper Brian Melgarejo staan na een aantal succesvolle invalbeurten. Orion Stars weet ook deze set direct een voorsprong op te bouwen en houdt deze vast tot 11-8. Op deze setstand besluit coach Galimberti zijn team naar de kant te halen, waarna de Limburgers zich langzaam terug knokken in de set. Orion blijkt ook in de derde set een maatje te groot voor Numidia VC Limax. Ondanks verschillende wissels aan de kant van VC Limax bouwt Orion Stars de voorsprong aan het einde van de set verder uit tot 21-16. Op 24-19 weet Orion het eerste setpunt direct te benutten. Door een fout aan de kant van VC Limax sleept Orion Stars gemakkelijk de set binnen.

Set 4
In de vierde set staan er in het team van Dirk Sparidans wederom geen verrassingen in de basis. Coach Galimberti brengt daarentegen behoorlijk wat wissels het veld in. Zo staan er vier andere spelers in het veld ten opzichte van de starting six. De start van de vierde set gaat, net als in de eerste set, gelijk op. Op de service van Yvo Lunsing weet Numidia Limax de voorsprong te pakken op 11-13 en vast te houden tot 14-17. Op deze setstand vraagt Sparidans zijn eerste time-out aan. Tevergeefs, want de Limburgers weten de voorsprong verder uit te bouwen naar 14-19. Met de dubbele wissel met Merkx en Chun probeert Orion Stars het tij te keren. Numidia VC Limax weet de voorsprong in de slotfase van de set vast te houden en blijft de mannen uit Doetinchem steeds ongeveer 4 punten voor. Op 20-24 staat het eerste setpoint voor Limax op het scorebord. Deze wordt direct verzilverd en Numidia VC Limax pakt de vierde set.

Set 5
De beslissende vijfde set is een feit. Beide teams maken zich op voor een spannende ontknoping in de strijd om de eerste prijs van het seizoen. In beide teams zijn geen wijzigingen te vinden in de startopstelling ten opzichte van de voorgaande set. Orion Stars komt goed uit de startblokken en neemt bij de eerste time-out de leiding in de set met 4-1. De Limburgers knokken zich terug in de wedstrijd en weten terug te komen tot 6-6. Op 8-6, in het voordeel van Orion Stars, wordt er van speelhelft gewisseld. Orion houdt de voorsprong vast en dwingt coach Galimberti zijn tweede time-out op 10-7 in te zetten. Orion behoudt de voorsprong tot aan het einde van de beslissende vijfde set. Op 14-10 valt het eerste matchpoint aan de kant van Orion, maar deze wordt niet benut en het wordt 14-11. Het tweede matchpoint wordt wel benut. Lunsing slaat de laatste bal van de wedstrijd uit en daarmee wordt Orion Stars de winnaar van de Supercup 2024!

Uitslag
3-2 (25-27, 25-21, 25-19, 20-25, 15-11)

Volgende week start het nieuwe competitieseizoen. In het eerste weekend van de BetCity Eredivisie Mannen staan er vier wedstrijden op het programma. Daarmee komen alle acht teams in actie.

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn