Na de verloren uitwedstrijd tegen Selver x TalTech staat er veel op het spel voor Orion Stars in de return in Doetinchem. De mannen van coach Dirk Sparidans moesten alles uit de kast halen om hun Europese avontuur voort te zetten in de CEV Champions League. Met een duidelijke opdracht voor ogen – winnen met 3-0 of 3-1 en vervolgens de beslissende golden set – stonden de Doetinchemmers voor een uitdagende taak.

Vaste basis
Met de vaste basis van coach Dirk Sparidans begint Orion aan de thuiswedstrijd tegen TalTech. Op de spelverdeling staat Luboš Bartůněk, op het midden Jannes van der Ham en Mathijs Apine, op de passer/loperpositie Cas Abraham en Tom Koops, op de diagonaal Maksim Shkredau, en op de liberopositie Edvin Svärd. Met deze basis werd ook het uitduel in Tallinn gestart.

Verlies voor Orion Stars in eerste set
In de eerste set gaat het gelijk op tussen beide teams en worden er lange rally's gespeeld. Hoewel de passing beter onder controle is dan in de uitwedstrijd, heeft Orion Stars toch moeite om de bal aan de Estse kant op de grond te krijgen. Bij een 7-11 achterstand vraagt Sparidans zijn eerste time-out aan in een poging de situatie te keren. Dit lukt echter niet, want de ploeg uit Estland blijft de gehele set ongeveer vier punten voorstaan. Op 15-18 komt Kees Merkx binnen de lijnen voor de service, maar na een lange rally blijft het helaas bij één service. Orion Stars blijft moeite houden om succesvol in de aanval te zijn. Ook Kevin Saar wordt ingezet voor zijn service, maar na een succesvolle middenaanval van TalTech moet ook hij weer plaatsmaken. De Doetinchemmers verliezen de eerste set met 20-25.

De rollen omgedraaid
Set nummer twee wordt gestart met dezelfde basisopstelling als de eerste set. Het begin van de set wordt gekenmerkt door een groot aantal servicefouten aan beide kanten. Aanvallend heeft Orion Stars het ritme iets beter gevonden, en ook blokkerend worden er punten gescoord. Bij een 11-8 voorsprong vraagt coach Andres Toobal zijn eerste time-out aan. Waar in de eerste set Orion Stars de fouten maakte, zijn de rollen in de tweede set omgekeerd. Met name Abraham en Shkredau weten de punten voor Orion Stars binnen te slaan. De tweede time-out van de wedstrijd is opnieuw aan de kant van Selver x TalTech. De mannen uit Estland kijken op dat moment tegen een achterstand van vijf punten aan: 22-17. Bij een 24-20 voorsprong bereikt het team van Sparidans het eerste setpunt. In een lange rally weet Maksim Shkredau dit setpunt te benutten. De tweede set wordt gewonnen met 25-20.

Kans nog niet verkeken
Orion Stars moet de derde set winnen om nog kans te maken de volgende ronde in de CEV Champions League te bereiken. Sparidans laat hetzelfde team starten aan set drie. Orion Stars weet het goede spel voort te zetten en er ontstaat een lichte voorsprong aan het begin van de set. Toobal moet opnieuw ingrijpen en haalt de Estse mannen naar de kant bij een 9-6 achterstand. Op de service van Tom Koops bouwt Orion Stars verder aan de voorsprong en op 12-7 vraagt Andres Toobal wederom een time-out aan. Koops blijft aan serve tot een voorsprong van 14-7. De sfeer en het geloof zijn voelbaar aan de kant van de Doetinchemmers. TalTech heeft de strijd nog niet opgegeven en knokt zich terug tot 16-12, waarna Sparidans zijn team bemoedigend toespreekt in zijn eerste time-out van deze set. Op 18-14 betreden zowel Merkx als Chun het veld aan de kant van Orion Stars en weten de voorsprong naar 20-14 te brengen. Ze houden de voorsprong vast tot aan het einde van de set. Met een killblock wordt de set gewonnen door Orion Stars met ruime cijfers: 25-17.

Winst in de wedstrijd
In set vier komt Orion Stars wederom goed uit de startblokken en dwingt de coach van Selver x TalTech tot een eerste time-out op 4-0. Zijn ploeg maakt veel fouten in de start van de vierde set. Orion Stars speelt met veel overtuiging en zelfvertrouwen. De pass ligt goed, waardoor spelverdeler Bartůněk het spel mooi weet te verdelen. TalTech knokt zich punt voor punt terug in de wedstrijd en trekt de stand gelijk op 9-9. Orion Stars komt, wederom op de service van Koops, terug op voorsprong en vergroot deze tot 13-9. Het regent fouten aan de kant van Selver x TalTech, en Orion scoort punt na punt. Bij een 18-13 achterstand haalt de Estse coach wederom zijn team naar de kant om de situatie te keren. Orion Stars stevent ook in set vier af op de overwinning als Selver x TalTech op 21-15 de bal wederom buiten de lijnen slaat. Toch wordt het nog spannend in de vierde set wanneer TalTech begint te scoren. Sparidans haalt zijn team naar de kant om het vertrouwen te geven voor de laatste broodnodige punten. Kevin Saar mag op 24-19 serveren voor het matchpoint en met een killblock wordt de wedstrijd gewonnen.

Golden set
De Golden Set is een feit. De teams maken zich op voor de beslissende set, die allesbepalend is voor het vervolg in de CEV Champions League. De Golden Set wordt gespeeld tot 15 punten. Orion Stars start aanvallend wederom sterk met dezelfde basis als in de voorgaande sets. Op de service van Maksim Shkredau weet de ploeg uit Doetinchem een voorsprong op te bouwen: 6-3. Selver x TalTech komt punt voor punt dichterbij Orion Stars en bij 8-7 vraagt Sparidans een time-out aan. Later volgt de dubbele wissel met Merkx en Chun. Hun optreden is van korte duur, aangezien Sparidans na één punt weer teruggrijpt op zijn eerste spelverdeler en diagonaal. Het blijft spannend in de Golden Set, maar Orion Stars weet op twee punten voorsprong te komen. Bij een 14-12 voorsprong vraagt Andres Toobal zijn tweede time-out aan, en na een foutservice van Maksim Shkredau volgt een time-out van Sparidans. Bartůněk weet Abraham aan het net te vinden, die met een fantastische bal zijn team naar winst in de Golden Set slaat.

Orion Stars door in Champions League
Orion Stars is met de overwinning in de wedstrijd en de Golden Set door naar de tweede voorronde van de CEV Champions League. Ze nemen het dan op tegen de kampioen van Servië: Crvena Zvezda Belgrade. De eerste wedstrijd vindt plaats in Doetinchem en de return in Belgrado. De speeldata worden binnenkort bekendgemaakt.