De TeamNL Volleybaldames wacht morgen (09.00 uur) de laatste groepswedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek. Nederland heeft plaatsing voor de kwartfinales van de Spelen nog helemaal in eigen hand.

Na nederlagen tegen Europees kampioen Turkije (3-2) en de nummer één van de wereld, Italië (3-0), bezet Nederland in groep C de derde plaats. De twee beste nummers drie uit de drie poules plaatsen zich met de eerste twee uit elke groep voor de kwartfinales. Omdat Nederland nog een punt overhield aan de nipt verloren wedstrijd tegen Turkije staat het er na twee ronden beter voor dan Japan, de huidige nummer drie van groep B. Japan verloor ook twee wedstrijden, maar met 3-0 en 3-1.

Opdracht

In die wetenschap en de verwachting dat Japan de laatste wedstrijd wel met 3-0 van Kenia wint, is de opdracht voor TeamNL Volleybaldames duidelijk. Met een overwinning van 3-0 of 3-1 tegen de Dominicaanse Republiek blijft de ploeg van Felix Koslowski buiten bereik van Japan en zijn de kwartfinales een feit. De nummer drie in groep A, China, Servië of de Verenigde Staten, gaat zeker tot de beste twee nummers drie behoren. 

Wat zijn de andere scenario’s?

Bij een gelijke stand in punten gaat de setratio tellen. Nogmaals: ervan uitgaande dat Japan met 3-0 wint dan is een 3-2 overwinning van Nederland niet genoeg, want dan heeft Japan een beter setratio (4-6 om 5-8). Is het setratio gelijk dan beslist de puntenratio en wordt het echt rekenen.

Kan ook de Dominicaanse Republiek zich nog plaatsten voor de kwartfinales? Ja. Dan moet het met 3-0 of 3-1 van Nederland winnen. In dat geval wordt de ploeg derde in groep C en houdt het ook zeker Japan achter zich. Bij 3-1 gaan de gescoorde punten meetellen in de berekening en maken de Midden-Amerikanen dus ook nog een kans. 

Rekenwerk

Het wordt weer anders wanneer Japan tegen Kenia een of twee sets laat liggen. In het eerste geval zou Nederland ook met een 3-2 overwinning op de Dominicaanse Republiek kans maken (puntenratio). Maar terug naar het begin: met 3-0 of 3-1 winnen en het rekenwerk kan worden overgeslagen. 

Ook goed om te weten: Nederland en de Dominicaanse Republiek spelen zaterdag al om 09.00 uur tegen elkaar. De wedstrijd Japan-Kenia is die dag om 13.00 uur.

Nummer 11

De Dominicaanse Republiek is de nummer 11 van de wereld en bleek de afgelopen een lastige tegenstander voor TeamNL Volleybaldames, de nummer 8 op de wereldranking. Van de laatste zes ontmoetingen met die ploeg gingen er vijf verloren, de laatste vorig jaar bij het olympisch kwalificatietoernooi in China. De Dominicaanse Republiek doet voor de vierde keer mee aan de Spelen en was er eerder bij in Athene (2004), Londen (2012) en Tokio (2021).

 

 

Foto: Volleyballworld

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn