Het EK Beachvolleybal in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag was een groot succes en gaat de boeken in als het vierde EK in eigen land met in elk geval één medaille voor Nederland. We zetten nog even acht opvallende zaken en hoogtepunten op een rijtje.

Jongensboek Letland
Om te beginnen met het Letse jongensboek dat werd geschreven. Kristians Fokerots werd met 19 jaar de jongste Europees kampioen, Mārtiņš Pļaviņš met 39 jaar de oudste. De twee schelen dus meer dan de leeftijd van Fokerots. En dan te bedenken dat de twee voor het toernooi nog op de reservelijst stonden en laat een plekje kregen toen er een afzegging kwam.

Letten

Gouden randje
Het brons van Matthew Immers en Steven van de Velde continueerde de streak van Nederlandse medailles op een EK in Nederland. Het EK werd drie keer eerder in Nederland gehouden (2006, 2012 en 2018) en elke keer won Nederlands minstens een medaille. Het moet wel gezegd worden: bij de voorgaande drie keer was het zilver en/of goud. Maar met wat de winnaars van het brons in 2024 allemaal hebben doorstaan, kunnen we rustig spreken van een plak met een gouden randje. Bij de opkomst en het verlaten van het stadion waren de steunbetuigingen voor de twee spelers indrukwekkend. 

Van de velde immers

Jaja, Duitsland kampioen
In het vrouwentoernooi ging de titel naar het Duitse duo Tillmann/Müller. Wat viel ons op? Beide voornamen eindigden op ‘ja’. Jaja, je moet het maar zien. Nogmaals gratuliere Cinja en Svenja.

Jaja

Speciale shirts
Voor het eerst op een EK Beachvolleybal speelden de teams in speciale shirts en tops met daarop een zichtbare link naar hun land, meer dan alleen de kleuren van hun vlag. Een ‘Nederlands’ idee dat kledingsponsor Mizuno omarmde en door de teams gewaardeerd werd. Door een onafhankelijke jury werd het groene shirt van Letland, waarop naast kleur van de vlag ook de ridder te paard uit het officiële wapen van het de Baltische land was terug te zien, unaniem tot mooiste gekozen. Nog een titel dus voor Letland.

Toeschouwers
Met uitverkochte sessies in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag was er in elk geval bij de fans geen sprake van beachvolleybalmoeheid. Het EK in eigen land trok dus volle stadions en in totaal 30.500 toeschouwers, die bovendien voor een geweldige oranje sfeer op de tribunes zorgde.

Stadion bewerkt

Rare streken
Onder de bezoekers ook deze vos. Het bleek dat een familie vosjes zich op de venue in Scheveningen had genesteld. Het bleef onduidelijk of het papa of mama vos was die zo nu en dan poolshoogte kwam nemen op de velden, maar het zorgde soms wel voor verbaasde blikken. De vos deed overigens niemand kwaad en andersom ook niet.

Vos op bezoek

Debuut
Maar liefst zes Nederlandse beachvolleyballers maakte op dit EK hun debuut: Mees Sengers, Thijmen Heemskerk, Wies Bekhuis, Mila Konink, Desy Poiesz, Kirsten Bröring (foto). Voor de laatste was met partner Emi van Driel pas de achtste finales het eindstation

Kristen broring

Het laatste kunstje
Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer speelden na veertien jaar hun laatste toernooi samen. Meeuwsen heeft besloten te stoppen beachvolleybal. De twee jaar jongere Brouwer vindt het spelletje eigenlijk nog veel te leuk om te stoppen, maar hij gaat daar nu eens over nadenken. Het was wel een beetje ironisch en toch ook passend dat de twee routiniers, de enige Nederlandse wereldkampioenen en winnaars van een olympische medaille, hun laatste wedstrijd speelden tegen het duo dat mede door de vele trainingen tegen hen beter is geworden. Meeuwsen kreeg zondag een prachtig afscheid in Den Haag aangeboden door de gemeente Den Haag en de Nevobo.

Robert

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn