Deze week wordt in Shangluo, China, het WK Beachvolleybal voor spelers onder 19 jaar gespeeld. De beste talenten van over de hele wereld strijden om de wereldtitels. De Nederlandse koppels Tom Sonneville/Bram van der Wel en Trijntje Veerbeek/Floor Hogenhout beginnen morgen aan de poulefase.

Het WK U19 belooft een spannende strijd te worden, waar de grootste jonge talenten ter wereld het tegen elkaar opnemen. Nederland wordt vertegenwoordigd door twee koppels: Tom Sonneville en Bram van der Wel, en Trijntje Veerbeek en Floor Hogenhout. Beide duo's hebben hun vorm bewezen in aanloop naar het toernooi. Sonneville (16 jaar) en Van der Wel (17 jaar) wonnen vorige week goud op het WEVZA-toernooi in Spanje. De 18-jarige Veerbeek en Hogenhout keerden huiswaarts met het zilver.

Competitieformat WK U19
Het toernooi begon vandaag met 23 jongensteams en 24 meidenteams in de kwalificaties. De beste vier teams per gender hebben zich geplaatst voor het hoofdtoernooi, dat morgen van start gaat. De poulewedstrijden staan op woensdag en donderdag op het programma, waarna de beste drie teams uit elke poule zich plaatsen voor de knock-outfase. De poulewinnaars gaan direct naar de achtste finales, terwijl de nummers twee en drie in de round of 24 uitkomen. Deze rondes worden op vrijdag gespeeld. Zaterdag volgen de kwartfinales en halve finales, met de medaillewedstrijden als afsluiting op zondag.

Veerbeek en Hogenhout nemen het in de poulefase op tegen koppels uit Hongarije, Uruguay en Thailand. Sonneville en Van der Wel staan tegenover teams uit Sierra Leone, Duitsland en China.

Kanshebbers uitgelicht
Bij de dames zijn de regerende U18 Europees kampioenen, de Oostenrijkse Lia Berger en Lilli Hohenauer, van de partij. Daarnaast behoren de Braziliaanse Julhia Furtado en Marcela Barbosa, winnaars van de Zuid-Amerikaanse kwalificatie in mei, tot de favorieten. Ook de Australische Jasmine Rayner en Cameron Zajer, de huidige Aziatische kampioenen, worden gezien als één van de kanshebbers voor de titel.

In het mannentoernooi zijn de ogen onder meer gericht op de Italiaanse U18 Europees kampioenen Matteo Iurisci en Laurin Zoeschg. De Brazilianen Juca Ribeiro en Gabriel Siqueira, die de Zuid-Amerikaanse kwalificatie wonnen, en de Iraniërs AmirAli GhalehNovi en Habib AkbarzadehKashani, winnaars van het U19 Aziatisch Kampioenschap eerder dit jaar, zijn eveneens teams om in de gaten te houden.

Programma & livestreams

DagTijd (NL)Teams
Wo 28 augustus06.00 uurVeerbeek/Hogenhout - Szabó/Zolnai (HUN)
Wo 28 augustus10.00 uurSonneville/Van der Wel - Musa/Alie (SL)
Wo 28 augustus12.00 uurVeerbeek/Hogenhout - Lucas M./López (URU)
Do 29 augustus03.30 uurVeerbeek/Hogenhout - S.Varagkhana/K.Somruedee (THA)
Do 29 augustus0.800 uurSonneville/Van der Wel - Bungert/Pieper (GER)
Do 29 augustus11.00 uurLIU Y./ SONG Jinyang (CHI) - Sonneville/Van der Wel

De wedstrijden zijn te volgen op het YouTube-kanaal van Beach Volleyball World.

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn