De vierde speeldag van het EK Beach bracht onder meer twee Nederlandse clashes, een emotioneel afscheid en het einde van het toernooi voor de Nederlandse vrouwenteams. Bij de mannen maken Steven van de Velde/Matthew Immers en Leon Luini/Christiaan Varenhorst nog kans op een medaille.

Mannentoernooi: nog twee koppels in de race
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zorgden voor spanning in de round of 24 tegen het Italiaanse duo Dal Corso en Viscovich. Na winst in de eerste set (21-17) en verlies in de tweede (19-21) werd de derde set een ware thriller. Brouwer en Meeuwsen slaagden er niet in om hun eerste twee matchpoints te verzilveren en kregen zelfs een matchpoint tegen. Met een paar krachttermen van Brouwer en cruciale blokken van Meeuwsen wisten de Nederlanders uiteindelijk toch de overwinning te pakken met 18-16, waarmee ze zich plaatsten voor de achtste finales.

Daarmee koppelde het lot de twee aan Steven van de Velde en  Matthews Immers. Hun trainingsmaatjes, de jongens die hen op het wereldtoneel voorbij zijn gestreefd. Het team dat ze feitelijk ook van de Olympische Spelen weghield, omdat ze in het kwalificatietraject de tweede beschikbare plek in Parijs verdienden. Brouwer en Meeuwsen waren de nummer drie. En dat was ook vanavond de verhouding na drie onderhoudende sets: 18-21, 21-14 en 15-11. Lees hier meer over de laatste wedstrijd van Brouwer en Meeuwsen, die na afloop zichtbaar geëmotioneerd waren.

Immers en Van de Velde strijden morgen in Den Haag om 16.30 uur voor een plek in de halve finale tegen Sepka/Sedlak uit Tsjechië.

Luini en Varenhorst zetten zegereeks voort
Naast Van de Velde en Immers wisten ook Leon Luini en Christiaan Varenhorst een plek in de kwartfinale te bemachtigen. Het duo zette hun sterke reeks voort in Arnhem, waar ze eerder al al hun drie poulewedstrijden wonnen en zich direct plaatsten voor de achtste finales. Vandaag rekenden ze in twee sets af met het Oostenrijkse duo Hammarberg en Waller. Morgen spelen ze om 14.00 uur tegen de Letten Plavins en Fokerots. Ook dit duel spelen ze in Arnhem.

Duitsland opnieuw verantwoordelijk voor uitschakeling Boermans/De Groot
In Apeldoorn kwam het in de round of 24 tot een eerste Nederlandse clash. Op het Marktplein namen Stefan Boermans en Yorick de Groot het op tegen Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk. Boermans en De Groot, gehuld in blauw, maakten hun favorietenstatus waar met een overtuigende overwinning: 21-14 en 21-15. 

In de avond wachtte hen een nieuwe uitdaging tegen de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler, die hen op de Olympische Spelen in Parijs nog uitschakelden. Ook nu kon het Nederlandse duo geen vuist maken; wat ze ook probeerden, de Duitsers hadden op elk vlak een antwoord. De wedstrijd eindigde in een 2-0 nederlaag (21-16, 21-15).

Uitslagen
Brouwer/Meeuwsen - Dal Corso/Viscovich 2-1 (21-19, 17-21, 18-16)
Boermans/de Groot - Penninga/Heemskerk 2-0 (21-14, 21-15)
Van de Velde/Immers - Brouwer/Meeuwsen 2-1 (18-21, 21-14, 15-11)
Ehlers/Wickler - Boermans/De Groot 2-0 (21-16, 21-15)
Luini/Varenhorst - Hammarberg/Waller 2-0 (21-16, 22-20)

Vrouwentoernooi: vijfde en negende plek voor Nederland
De eerste Nederlandse damesteams kwamen vanmiddag in actie in Arnhem, waar Katja Stam en Raïsa Schoon voor de tweede keer tegenover het Oekraïense duo Hladun/Lazarenko stonden. In de poulefase verloren Stam en Schoon nog, ondanks een overtuigende eerste set, in drie sets van dit koppel. Vandaag in de achtste finales namen ze echter overtuigend revanche. Met meer service- en aanvalsdruk dan hun tegenstanders sleepten Stam en Schoon de overwinning binnen.

Stam en Schoon trokken voor de kwartfinales naar Arnhem, waar ze 's avonds tegenover het Zwitserse duo Böbner/Vergé-Dépré stonden. Net als in hun twee eerdere ontmoetingen moesten Stam en Schoon ook dit keer het hoofd buigen voor de Zwitsers, die in twee sets te sterk bleken: 21-19 en 21-18.

Daarmee werd het laatste Nederlandse vrouwenteam uitgeschakeld, nadat eerder op de dag in Den Haag ook het toernooi voor Kirsten Bröring en Emi van Driel ten einde was gekomen. Het Tsjechische duo Hermannova/Stochlova maakte in de achtste finale een einde aan het toernooi van de Nederlanders. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, maar op de beslissende momenten sloegen de Tsjechen toe (21-19). In de tweede set verloor Nederland het initiatief, en een grote comeback bleef uit. Met 21-13 verzekerde Tsjechië zich van een plek in de kwartfinale. 

Uitslagen
Hermannova/Stochlova - Bröring/Van Driel 2-0 (21-19, 21-13)
Hladun/Lazarenko - Stam/Schoon 0-2 (18-21, 17-21)
Böbner/Vergé-Dépré - Stam/Schoon 2-0 (21-19, 21-18)

Programma zaterdag 17 augustus
Vandaag markeerde de laatste speeldag in Apeldoorn. Morgen worden de kwartfinales bij de mannen afgewerkt: twee worden er in Arnhem gespeeld en twee in Den Haag. De halve finales en de finales van de vrouwen worden morgen eveneens in Den Haag gespeeld. Klik op onderstaande buttons voor de brackets!

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn