Dinsdag vond in Luxemburg de loting voor de Europese competities plaats. Dit jaar zullen maar liefst zeven Nederlandse clubs actief zijn in Europa. Hieronder een overzicht van hun tegenstanders.

Champions League: Orion Stars
Orion Stars neemt het in de eerste voorronde van de Champions League op tegen Selver Taltech Tallinn. Het Europese avontuur begint met een uitwedstrijd in Tallinn op 17, 18 of 19 september. Een week later volgt de return in Doetinchem. Orion hoopt als eerste Nederlandse herenploeg sinds 2000 de groepsfase van de Champions League te bereiken. Hiervoor moeten drie rondes worden overleefd.

CEV Volleyball Cup: Draisma Dynamo
Draisma Dynamo moet het in de zestiende finales van de CEV Volleyball Cup, het tweede Europese niveau, opnemen tegen de winnaar van het duel tussen SK Zadruga Aich/Dob en Lausanne UC. Deze ploegen spelen in de tweede en derde week van oktober tegen elkaar. De winnaar ontmoet Dynamo in november.

CEV Challenge Cup: Nova Tech Lycurgus, Numidia VC Limax, Apollo 8, Friso Sneek, VC Zwolle Topvolleybal
Vijf Nederlandse teams maken dit najaar hun opwachting in de CEV Challenge Cup, het derde Europese niveau.

Nova Tech Lycurgus slaat de voorronde over en heeft zich direct geplaatst voor de zestiende finales van de Europese Challenge Cup. De loting koppelde de ploeg aan de winnaar van het duel tussen het Luxemburgse VC Lorentzweiler en het Kroatische OK Ribola Kaštela. De Groningers spelen op 12,13 of 14 november uit, de return in Martiniplaza is een week later.

Numidia VC Limax maakte afgelopen week bekend dat het team voortaan zijn wedstrijden speelt in de Jo Gerrishal in Roermond. Door de licentie-eisen op nationaal en internationaal niveau was de club genoodzaakt een nieuwe speel- en trainingslocatie te vinden die aan deze eisen voldoet. Hun Europese wedstrijden kunnen ze nu, in tegenstelling tot vorig jaar, gewoon thuis spelen. In de voorronde van de CEV Challenge Cup neemt Limax het op tegen het IJslandse Hamar Hveragerði.

Friso Sneek speelt in de eerste ronde van de Challenge Cup tegen Fleyr Tórshavn van de Faeröer. Sneek, de huidige landskampioen, koos vanwege kostenoverwegingen voor deelname aan de Challenge Cup in plaats van een hoger niveau.

Apollo 8 treft Pölkky Kuusamo uit Finland. Deze ploeg werd de afgelopen drie seizoenen kampioen van Finland en verloor afgelopen seizoen slechts één wedstrijd. Apollo 8 plaatste zich voor het Europese toernooi door het winnen van de nationale beker.

VC Zwolle Topvolleybal neemt het op tegen Kaunas VDU uit Litouwen. Vorig seizoen maakte Zwolle hun Europese debuut, waarin ze tegen de Griekse kampioen Panathinaikos speelden en verloren. Dit jaar hopen ze verder te komen in de Challenge Cup. Kaunas VDU werd landskampioen van Litouwen en eindigde als zesde in de Baltic League.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn