Via dit liveblog krijg je de leuke weetjes en feitjes van het EK Beachvolleybal opgediend. Nog leuker is het natuurlijk om vandaag zelf te komen kijken in Apeldoorn, Arnhem en/of Den Haag, maar dit blog is een van de goede alternatieven om op de hoogte te blijven. Vandaag, vrijdag 16 augustus.

Luini en Varenhorst brengen Arnhem in extase
Leon Luini en Christiaan Varenhorst hebben de oranje eer hooggehouden in Arnhem. In hun achtste finalewedstrijd rekenden onze landgenoten af met de Oostenrijkers Hammarberg/Waller, de nummer negen van de plaatsingslijst. Varenhorst: 'Het was tot 17-11 in de tweede set goed, daarna kakte ik in. Gelukkig waren Leon en het publiek er om mij te helpen. Morgen mogen we hier nog een keer spelen. Laten we er met z’n allen voor de laatste keer een feestje van maken.'

Luini en Varenhorst zijn na vier wedstrijden nog altijd ongeslagen. Morgenmiddag nemen ze het op tegen Plavins/Fokerots uit Letland, de nummer 25 van de plaatsingslijst.

Kom Luini en Varenhorst aanmoedigen in Arnhem! Koop hier je tickets.

Luini Varenhorst achtste finale

Apeldoorn: EK eindigt voor Boermans/De Groot in de 1/8 finale
Wat de avond van Stefan Boermans en Yorick de Groot had moeten worden, eindigde in een teleurstelling. In Apeldoorn stonden ze tegenover Ehlers en Wickler, de zilveren medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Parijs, in een rematch van hun kwartfinale. Helaas bleek het Nederlandse duo geen vuist te kunnen maken; wat ze ook probeerden, de Duitsers hadden op elk vlak een antwoord. De wedstrijd eindigde in een 2-0 nederlaag (21-16, 21-15).

EK-droom spat uiteen voor Katja Stam en Raïsa Schoon
Het EK van de kersverse Parijsgangers Katja Stam en Raïsa Schoon is voorbij. In een oranjegekleurd stadion op de Markt in Arnhem lukte het het meest succesvolle Nederlandse dameskoppel niet om door te stoten naar de halve finale. In de kwartfinale waren de Zwitserse Esmee Bobner en Zoe Verge-Depre een sta in de weg. Stam en Schoon, als nummer twee geplaatst, konden daarmee hun favorietenrol helaas niet waarmaken.

Afscheid van iconen
Dat het moment er dit Europees kampioenschap zou komen, was vooraf duidelijk. Wanneer het precies zover zou zijn, lang onduidelijk. Maar vanavond gebeurde het: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden hun laatste wedstrijd samen. Een verloren wedstrijd tegen Steven van de Velde en Matthew Immers, voor wie de twee helden waren.

Meer over de laatste wedstrijd van Brouwer en Meeuwsen lees je hier.

WA 2748

Den Haag: afscheid Van Driel/Bröring
Helaas is het Emi van Driel en Kirsten Bröring niet gelukt om door te dringen tot de kwartfinales. Het geroutineerde duo Hermannova/Stochlova (Tsj) stak daar een stokje voor.  In de eerste ging het lang gelijk op, maar sloegen de Tsjechen op de big points toe (21-19). In de tweede set was er een fase waarin Nederland te lang het initiatief uit handen gaf. Een grote comeback zat er niet in (21-13). Dat laatste zorgde toch wel voor een zure nasmaak bij de Nederlanders.  “Het is nu nog te vroeg na de wedstrijd om heel tevreden terug te kijken, maar we hebben laten zien dat we tegen op papier sterkere tegenstanders goed partij kunnen geven. Als iets al wel duidelijk is, dan is het dat we in dit soort wedstrijden echt niet terughoudend hoeven te zijn”, aldus Van Driel. 

Van Driel Broring 4

De eerste battle of the Dutchies goes to …
In Apeldoorn kwam het in de round of 24 al tot een eerste Nederlandse clash. Op het Marktplein namen Stefan Boermans en Yorick de Groot het op tegen Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk. Boermans en De Groot, gehuld in blauw, maakten hun favorietenstatus waar met een overtuigende overwinning: 21-14 en 21-15. Vanavond wacht hen een nieuwe uitdaging tegen de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler, die hen op de Olympische Spelen in Parijs uitschakelden. De Groot na afloop: "Dit is een team waar we nog een appeltje of twintig mee te schillen hebben." Die strijd begint vanavond om 20.30 uur in Apeldoorn!

We gaan nog niet naar huis...
Oef, het mag dan het laatste toernooi zijn van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen samen, maar ‘ze gaan nog niet naar huis. Nog lange...?

Wat een pot van de twee routiniers tegen de Italianen Dal Corso/Viscovich. Wonnen de eerste set (21-17), verloren de tweede (19-21) en maakten het ongemeen spannend in de derde. Maar bij een matchpoint tegen, perste Brouwer er nog wat krachttermen uit en Meeuwsen daarna nog wat blokjes. De Nederlanders wonnen met 18-16 en stelden dus hun ‘afscheid’ uit. "Je kunt hier eigenlijk met zo'n fantastisch publiek toch niet op zo'n manier eruit gaan?", zei Meeuwsen achteraf. "We komen er eigenlijk met de wedstrijd beter in", merkte Brouwer met een glimlach op. 

Vanavond spelen ze om 19.00 uur tegen Matthew Immers en Steven van de Velde. Dat betekent dat er in elk geval een Nederlands team in de kwartfinales staat en op zaterdag in Den Haag speelt.

Browu

Apeldoorn: Sportieve revanche Stam/Schoon
In de achtste finale namen Katja Stam en Raisa Schoon het opnieuw op tegen Hladun en Lazarenko, het team waar ze ook in de openingswedstrijd tegen speelden. Dit keer viel alles de goede kant op voor het Nederlandse duo, dat vanaf het begin scherp stond. In beide sets wisten Stam en Schoon halverwege te versnellen en gaven hun voorsprong niet meer uit handen en namen op die manier sportieve revanche voor de verloren wedstrijd eerder dit toernooi.

Vanavond spelen Stam/Schoon in Arnhem de kwartfinale tegen het Zwitserse duo Böbner/Vergé-Dépré.

Stam Schoon naar kwartfinale EK Beach 2024 CEV

Zand, strand en beachvolleybal. 
Nog drie dagen EK Beachvolleybal. Alleen vandaag nog in Apeldoorn, morgen ook in Arnhem en de laatste drie dagen zeker ook in Den Haag. Het weer werkt ook nog eens mee. Topsport kijken en zelf ook nog even lekker beachvolleyballen? Tuurlijk! Koop nog snel de laatste tickets via ekbeachvolleybal.nl

Voetjes zand

Alle zeven nog overgebleven Nederlandse teams spelen vandaag in Arnhem, Apeldoorn of Den Haag. We zetten het even voor je op een rijtje. Natuurlijk zijn er in die steden nog meer wedstrijden. Tussen haakjes het aanvangstijdstip van het dagprogramma.

DEN HAAG (13.00u)
Tussenronde, mannen
14.00 uur: Brouwer/Meeuwsen – Dai Corso/Viscovich (Ita)
Achtste finales, mannen
19.00 Van de Velde/Immers – winnaars Brouwer/Meeuwsen vs Italië

Achtste finales, vrouwen
16.00 uur: Hermannova/Stochlova (Tsj) – Bröring/Van Driel
Kwartfinales, vrouwen
20.00 uur: met eventueel Bröring/Van Driel

ARNHEM (12.30u)
Achtste finales, mannen
20.35 uur: Luini/Varenhorst – winnaar Oos/Oek
Kwartfinales, vrouwen
19.35 uur: met evt. Stam/Schoon
 

APELDOORN (12.00u)
Tussenronde, vrouwen
13.00 uur: Hladun/Lazarenko (Oek) – Stam/Schoon
Tussenronde, mannen
15.30 uur: Boermans/De GrootPenninga/Heemskerk
Achtste finales, mannen
20.30 uur: Ehlers/Wickler (Dui) – winnaars Ned vs Ned

Goedemorgen! Arnhem, Apeldoorn en Den Haag zijn er klaar voor. We naderen de climax van het EK Beachvolleybal 2024, powered by DHL. Je hebt nog een paar dagen de tijd om er getuige van te zijn. Mis het niet!

Brouwer meeuwsen 1

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn