Via dit liveblog krijg je de leuke weetjes en feitjes van het EK Beachvolleybal opgediend. Nog leuker is het natuurlijk om zelf te komen kijken in Apeldoorn, Arnhem en/of Den Haag, maar dit blog is een van de goede alternatieven om op de hoogte te blijven. Vandaag, donderdag 15 augustus.

Telling me you are cool without telling me...😄

Hulde aan alle ballenmeisjes en - jongens die deze week in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag alles onder controle hebben!

Cool

Den Haag: Matthew en Steven groepswinnaars!

Wat een afsluiting van de avond in Den Haag!  Matthew Immers en Steven van de Velde winnen van de Italianen en gaan als ongeslagen groepswinnaar rechtstreeks naar de achtste finales. Bij het verlaten van het stadion worden ze luid toegejuicht door tientallen fans. Het uitdelen van handtekeningen duurt vervolgens nog bijna even lang als de wedstrijd…

Matthew steven

Apeldoorn: Eenvoudige overwinning Boermans/De Groot
Na hun nipte nederlaag eerder vandaag, hebben Boermans en De Groot zich overtuigend herpakt in hun derde poulewedstrijd. Met setstanden van 21-16 en 21-15 hield het Nederlandse duo de Portugezen ruimschoots op afstand. Yorick de Groot haalde elke bal van het zand, terwijl Stefan Boermans ijzersterk was in zijn blokkeringen.

Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor hun verdere toernooiverloop. De laatste poulewedstrijd tussen het Poolse en Litouwse team, die later vanavond wordt gespeeld, zal de eindstand in de poule bepalen.

Arnhem: Luini en Varenhorst kronen zich tot groepswinnaar
In een uitgelaten stadion op de Markt in Arnhem hebben Leon Luini en Christiaan Varenhorst zich tot winnaar van poule A gekroond. Na eerdere overwinningen op Oekraïne en Frankrijk werd in de derde en laatste groepswedstrijd in drie sets afgerekend met Seiser en Grössig uit Oostenrijk. Op die manier zijn Luini en Varenhorst zeker van een plek bij de beste zestien teams.  

Luini handtekening

Apeldoorn: Nipte nederlaag voor Penninga/Heemskerk
Met gemengde gevoelens verlieten Penninga en Heemskerk het veld na hun 2-1 nederlaag tegen de Tsjechen Semerad en Dumek. Na een overtuigende winst in de eerste set (21-16) volgde een spannende tweede set, die nipt verloren ging (21-19). In de derde set was de spanning te snijden, met kansen voor beide teams om de overwinning te pakken. Uiteindelijk trok het Tsjechische duo aan het langste eind met 15-13.

Ondanks het verlies eindigen de Nederlanders als tweede in de poule en plaatsen zich voor de tussenronde.

Arnhem: EK-droom Piersma en Bekhuis ten einde
Het EK van Brecht Piersma en Wies Bekhuis is ten einde. In de tussenronde (Round of 24) verloor het ambitieuze duo in twee sets van de ervaren Duisters Laura Ludwig en Louisa Lippmann. Bekhuis en Piersma speelden de gehele poulefase in Arnhem waar ze een wedstrijd wisten te winnen. Na afloop van de tussenronde werden de bevindingen gedeeld met NOS Sport.

Bekhuis Piersma NOS

Apeldoorn: Stam/Schoon knokken zich naar de volgende ronde
Na een verloren eerste set moesten Katja Stam en Raïsa Schoon flink aan de bak om de volgende ronde te bereiken. In de tweede en derde set toonden ze echter waarom ze zo hoog op de Europese ranglijst staan. Met overtuigende setwinsten van 21-12 en 15-9 vocht het Nederlandse duo, voor uitverkochte tribunes, zich naar de laatste 16 van het EK Beachvolleybal.

Kansen benutten 
Wat maakte het verschil in de tweede en derde set? Raïsa Schoon: “Meer servicedruk en het afmaken van de kansen, die we in set 1 ook al kregen, zorgden voor de ommekeer in de wedstrijd.” Morgenmiddag spelen Stam en Schoon in Apeldoorn de achtste finale tegen het Oekraïense team, dat ze ook al in de openingswedstrijd troffen.

Den Haag: Nederland in de achtste finales!
De eerste Nederlandse ploeg bij de laatste zestien is een feit. Emi van Driel en Kirsten Bröring wonnen zojuist van hun trainingsmaatjes Mila Konink en Desy Poiesz. In de battle of the Dutchies ging het er ongemeen spannend aan toe. In de eerste set was het verschil slechts drie punten in het voordeel van Van Driel/Bröring. In de tweede ging het zo mogelijk nog gelijker op. Pas bij het zevende matchpoint bogen Desy en Mila het hoofd (28-26). “Het zijn onze trainingsmaatjes, maar dit was allesbehalve een trainingspotje”, zei Van Driel. Bijna onwerkelijk om op dit podium voor zoveel publiek tegen elkaar te spelen, voegde ze eraan toe. “We kennen ze goed, maar hebben nog niet vaak in deze samenstelling tegen ze gespeeld.”

Sleutel
De sleutel van het succes? “Dat we goed bewust waren van spelen in de wind en goed met elkaar bleven communiceren over wat te doen”, aldus Bröring, die met een paar killblocks in de slotfase een behoorlijk aandeel had in het over de streep trekken van de overwinning. Het is haar eerste EK, Van Driels derde. “Dromen doen we alleen over de volgende partij en hoe die te spelen. Nog niet over een eindresultaat”, wilde de laatste nog niet op de zaken vooruitlopen.

 

Driel broring achtste

Apeldoorn: Boermans/De Groot verliest tweede duel
Het Nederlandse duo Boermans/De Groot heeft zijn tweede wedstrijd verloren tegen team Litouwen. Vooral in de eerste set hadden de Nederlanders moeite om grip te krijgen op de 2.00 lange Stankevicius. In de tweede set ging het lange tijd gelijk op, totdat Stefan Boermans meerdere killblocks op rij wist te produceren, waardoor de spanning terugkeerde. De derde set werd gekenmerkt door lange en spannende rally's, waarbij beide teams om beurten de punten pakten. Uiteindelijk bezegelde een net te ver uitgeslagen bal van Yorick de Groot het lot van het Nederlandse duo, dat de beslissende set met 15-13 verloor.

Twee op rij voor Luini/Varenhorst
In Arnhem hebben Leon Luini en Christiaan Varenhorst de dag namens Nederland in gang geslagen. Gisteravond versloegen ze de Oekraïners Reznik en Popov. Vanochtend werden de Fransmannen Aye en Bassereau in twee sets over de knie gelegd. Op de overwinningsfoto was ook plek voor de kleine Varenhorst. Vanavond om 20.10 uur spelen ze hun laatste poulewedstrijd tegen Seiser/Grössig uit Oostenrijk. Die wedstrijd is te zien op NPO3.

Varenhorst Luini wedstrijd 2

Den Haag: Double Dutch!
In het middagprogramma viel er wel wat te juichen voor de Nederlanders. Allereerst wonnen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hun belangrijke tweede wedstrijd tegen de Zwitsers Métral/Haussener. Vervolgens werd bekend dat hun tegenstanders in de laatste wedstrijd, de Polen Losiak/Bryl, zich hebben teruggetrokken. De routiniers zijn dus sowieso door naar de volgende ronde. Dat geldt ook voor Matthew Immers en Steven van de Velde. Na de winst gisteren volgde een tweede overwinning zojuist op Kantor/Zdybek. Het Nederlandse duo is vanavond bij nog een zege verzekerd van een vrije doorgang naar de laatste zestien.

Jjuichen

Apeldoorn: Penninga en Heemskerk slepen overwinning uit het vuur
Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk hebben in een spannende wedstrijd een knappe overwinning behaald op het Noorse duo Mol/Berntsen, met setstanden van 21-19, 16-21 en 15-9. In de beslissende derde set zorgde uitstekend blokkerend werk van Thijmen Heemskerk voor een vroege voorsprong van vier punten, die het Nederlandse duo niet meer uit handen gaf. Het massaal toegestroomde publiek juichte uitbundig bij deze zwaarbevochten overwinning.

Opvallende shirts
Bij het EK dragen de teams heel speciale shirts en tops. Voor het eerst heeft elk land een eigen ontwerp. Hier lees je daar meer over.

Rideder te paard

Apeldoorn: Stilte voor de storm
Het stadion is nu nog rustig, maar om 12 uur zullen de tribunes volstromen voor de eerste wedstrijd tussen Penninga/Heemskerk en Mol/Berntsen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen gunstig, dus storm of regen worden niet verwacht!

Apeldoorn

Den Haag: Nog één kans!
Voor Mees Sengers en Dirk Boehlé wordt het heel spannend! Na een tweede nederlaag, nu tegen de Fransen Rotar/Gauthier-Rat maar bepaald niet zonder slag of stoot (22-20, 21-18), kunnen de Nederlanders vanavond alleen bij een zege nog door naar de tussenronde.

Sengers 2

Goedemorgen!
We beginnen met het goede nieuws van gisteren. Alle vier Nederlandse duo’s bij de vrouwen hebben op het EK Beachvolleybal de poulefase overleefd. Wel moeten ze vandaag een tussenronde spelen voor een plek in de achtste finales. 

Dat leverde één Nederlands onderonsje op: om 16.00 uur spelen Kirsten Bröring en Emi van Driel (foto onder) in Den Haag tegen Mila Konink en Desy Poiesz. 

Om 18.00 staan Katja Stam en Raïsa Schoon in Apeldoorn tegenover Plesiutschnig/Schützenhöfer uit Oostenrijk. Stam en Schoon verloren toch wel verrassend twee van drie poulewedstrijden. 

In Arnhem gaat voor Brecht Piersma en Wies Bekhuis de route naar de laatste zestien langs de ervaren Duitsers Ludwig/Lippmann. Die wedstrijd wordt ook om 18.00 uur gespeeld.

Emi van Driel

Werk aan de winkel
Bij de mannen vallen vandaag de beslissingen in de poule. Leon Luini/Christiaan Varenhorst (foto), Matthew Immers/Steven van de Velde en Yorick de Groot/Stefan Boermans zetten met een eerste overwinning al een goede stap naar de knock-out fase. Voor Brouwer/Meeuwsen, Sengers/Boehlé, Penninga/Heemskerk is er vandaag veel werk aan de winkel.

Luini varenhorst

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn