Martins Plavins en Kristians Fokerots uit Letland hebben vandaag een stunt geleverd door zich te kronen tot Europees kampioen beachvolleybal. In de finale versloegen ze de Duitse topfavorieten Nils Ehlers en Clemens Wickler.

De Duitsers, die vorige week nog een zilveren medaille op de Olympische Spelen veroverden, golden vooraf als een van de favorieten voor de Europese titel. Dat de Letten, die aanvankelijk op de reservelijst stonden en pas vorige week werden opgeroepen, de finale bereikten, was een grote verrassing. De 39-jarige Plavins, winnaar van olympisch brons in 2010, en zijn 20 jaar jongere partner Fokerots bereikten - net als de Duitsers - ongeslagen de finale. Op weg naar de finale schakelden beide teams enkele Nederlandse koppels uit. Ehlers en Wickler elimineerden Stefan Boermans en Yorick de Groot in de achtste finale. De Letten, op hun beurt, zorgden voor de uitschakeling van Leon Luini en Christiaan Varenhorst in de kwartfinale en voorkwamen vanochtend dat Steven van de Velde en Matthew Immers een finaleplek bemachtigden.

Ehlers en Wickler leken hun favorietenrol waar te gaan maken. Ze hadden de overhand in de eerste set, die ze met 17-21 naar zich toetrokken. De Letten bleven echter in de buurt in de tweede set, waarin het voordeel voor Duitsland nooit groter was dan één punt. Bij 19-19 gaf een foutieve service van Ehlers de Letten hun eerste setpunt, maar een punt later maakte de Duitse blokkeerder zijn fout goed met een aanvalspunt. Letland kreeg via Fokerots opnieuw een setpunt en na een Duitse fout wisten ze deze keer wel de set te pakken: 22-20.

Onder aanvoering van de 19-jarige revelatie van het toernooi domineerde Letland de derde set. Het duo liep uit naar 7-1, en van Duits verzet was geen sprake meer. De Letten kregen maar liefst tien matchpunten. Toen de service van Wickler in het net belandde, viel Fokerots vol ongeloof op zijn knieën. Het Europese goud was binnen.

Het brons ging naar Steven van de Velde en Matthew Immers, die eerder op de middag de troostfinale wonnen van Italië. Lees hier meer over deze wedstrijd

Uitslag
Plavins/Fokerots - Ehlers/Wickler 2-1 (17-21, 22-20, 15-5)

Foto: Conny Kurth

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn