Na 302 interlands neemt Kirsten Knip afscheid als speelster van de TeamNL Volleybaldames. De kleurrijke libero met haar aanstekelijke lach wil na een mooie (interland)carrière ontdekken wat het ‘normale’ leven haar te bieden heeft.

Het is mooi geweest
Afgelopen zomer merkte familiemens Knip dat het steeds meer een opgave werd om langere tijd gescheiden te zijn van: haar vriend, vrienden en familie.  Knip: ‘Ik heb zoveel jaren al mijn tijd en energie in het volleybal gestoken. Ik merkte dat het ‘normale’ leven steeds meer begonnen te trekken.’ Al voor de Spelen van Parijs stond vast dat dit het laatste seizoen bij de TeamNL Volleybaldames zou worden. ‘Voordat deze zomer begon zei ik tegen mezelf: ‘Ik ga nog een keer alles geven om de Spelen te halen. Als dat niet lukt, heb ik er in ieder geval alles aan gedaan, dan is het goed geweest.’

Indrukwekkende carrière
De 32-jarige Kirsten Knip kwam in totaal 302 keer uit voor de TeamNL Volleybaldames. Eind mei 2012 speelde ze haar eerste wedstrijd voor de nationale ploeg. Dat was tijdens een vriendschappelijke ontmoeting met Frankrijk in Weert. In 2013 was Knip onderdeel van de ploeg die deelnam aan het Europees Kampioenschap in Duitsland. Twee jaar later – in 2015 – veroverde ze zilver tijdens het EK in eigen land. Opnieuw twee jaar later evenaarde ze die prestatie tijdens het EK van 2017 in Azerbeidzjan. Ook gedurende de EK’s van 2019, 2021 en 2023 – tijdens dat laatste EK won Nederland een bronzen medaille – was Knip onderdeel van de selectie van de Volleybaldames. Naast verschillende EK’s was Knip ook actief op de WK’s van 2014 (Italië) en 2018 (Japan).

Kippenvel tijdens Wilhelmus
Afgelopen Volleyball Nations League (VNL) speelt Knip tegen Zuid-Korea haar laatste interland voor de TeamNL Volleybaldames. Als ze terugdenkt aan haar periode bij de nationale ploeg komen direct de herinneringen aan volle stadions te boven. Knip: ‘Het gevoel om wedstrijden te mogen spelen voor het Oranjepubliek en samen het Wilhelmus te zingen is magisch. Ik kan mij nog goed herinneren hoe die traditie ontstond. Tijdens de voorrondes van EK van 2015 in Apeldoorn draaide de dj het Wilhelmus steeds iets zachter. Toen hoorden we voor het eerst hoe luid het publiek met ons meezong. Dat zorgde iedere keer weer voor een enorm kippenvelmoment.’ Op sportief vlak bewaart Knip de mooiste herinneringen aan het WK van 2018 in Japan. Daar behaalden de TeamNL Volleybaldames een knappe vierde plek. ‘Op dat WK hebben we volle bak gepresteerd. Daar werden ieders kwaliteiten optimaal benut. Op die manier zijn we boven onszelf uitgestegen.’

Haat-liefdeverhouding
Ondanks haar stralende lach was bij Knip sprake van een zekere haat-liefdeverhouding met het Nederlands team. In 2016 valt ze op het laatste moment af voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in 2022 valt de keuze niet op haar bij de selectie voor het WK in eigen land. En afgelopen zomer is Knip een van de speelsters die vlak voor de Spelen in Parijs te horen kreeg dat ze niet bij de definitieve selectie zat. Op die manier werd voor de derde keer een groot beroep gedaan op haar incasseringsvermogen. Knip: ‘Ik kan niet ontkennen dat de laatste jaren een klein smetje vormen op mijn interlandcarrière. Ik wilde kijken wat er nog uit te halen viel en dat is uiteindelijk wat tegengevallen.’  Toch focust Knip zich – geheel in lijn met haar persoonlijkheid – al snel weer op positieve. Knip: ‘Ik kijk liever terug naar mijn gloriejaren. Die lagen in de periode 2017/2018. In het Nederlands Team dat onder andere bestond uit Lonneke Slöetjes en Yvon Beliën.

It Runs in the Family
Knip begint 'pas' op 10-jarige leeftijd met volleyballen. Haar ouders willen  dat ze niet zomaar in de ‘familie-business’ zou stappen. Haar vader Wim is oud-international, haar twee oudere zussen (Karen en Ellen) volleybalden ook. Knip: ‘Ik wilde heel graag volleyballen, maar van m’n ouders moest ik eerst ontdekken wat ik zelf wilde. Ze zeiden: tot je tiende ga je andere sporten beoefenen. Ik ging op turnen, streetdance en hiphop. Maar toen ik tien was had ik zoiets van: ‘mag ik nu eindelijk volleyballen?!’.’ Niet lang na haar tiende verjaardag volgen de eerste trainingsuren bij Madjoe.

Reis door Europa
Al op jonge leeftijd verhuist Knip naar Papendal. Ze speelt in Nederland bij HAN Volleybal, TVC Amstelveen, Kindercentrum Alterno Apeldoorn en Sliedrecht Sport. In 2014 vertrekt ze naar Frankrijk om bij Istres Province Volley te gaan spelen. Daarna volgden in Duitsland Rote Raben Vilsbiburg en Ladies in Black in Aken. In 2019 maakt ze de overstap naar het Roemeense Volei Alba Blaj dat uitkomt in de Champions League. Halverwege haar eerste seizoen in Roemenië doet corona zijn intrede. Na zes jaar in het buitenland te hebben gespeeld, keert Knip terug naar Nederland waar ze terechtkomt bij Sliedrecht, het team waarvoor ze het laatst in Nederland uitkwam. Na een half seizoen Sliedrecht maakt Knip opnieuw de stap naar het buitenland. In de Franse hoofdstad komt ze een seizoen uit voor Stade Français Paris Saint-Cloud om vervolgens de oversteek te maken naar Rote Raben, de Duitse club waar ze zeven seizoen eerder ook al speelde.

Het  nieuwe ‘normale’ leven
Na een seizoen in Duitse dienst, keert Knip afgelopen seizoen terug in Nederland. Bij Draisma Dynamo deelt ze haar opgedane kennis en ervaring met een jonge groep meiden. Dat zal ze dit seizoen blijven doen. Daarnaast oriënteert ze zich op haar maatschappelijke carrière. Al tijdens haar topsportcarrière rondt Knip de opleiding ‘Sport, Bewegen en Gezondheid’ af. Knip: ‘Ik wil via mijn sociale kanalen mijn volgers meenemen in de zoektocht naar een nieuwe invulling van mijn leven. Een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft in de topsport.’ Op dit moment denkt ze aan een loopbaan in de evenementenbranche. ‘Maar dat zou zomaar kunnen veranderen.. haha!

Tenniskampioen in de dop
Naast de zoektocht naar een baan geniet Knip met volle teugen van een leven waarin vrije tijd ineens bestaat. Knip: ‘Ik heb binnenkort weer een bruiloft. Daar kan ik nu makkelijker naartoe.' Ook is er ruimte voor een nieuwe hobby: tennis. ‘Mijn vriend (Stefan Scheenstra) is tennisleraar dus dat was een kort lijntje. De eerste ervaringen zijn goed bevallen. Zo goed dat ik mij inmiddels heb ingeschreven bij een tennisschool van een vriend van Stefan, want om nu tennisles te krijgen van mijn vriend lijkt mij niet zo’n groot succes.. haha!

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn