Het verhaal van Ehsan Mousavi (33), een Iraanse vluchteling en voormalig profvolleyballer, laat zien dat sport verder gaat dan het spel alleen. Dankzij de volleybalgemeenschap heeft hij in Nederland een nieuw leven opgebouwd. Nu kan Ehsan als Clubkadercoach iets teruggeven aan de gemeenschap.

‘Volleybal was mijn alles’, begint Ehsan Mousavi. ‘Ik speelde in Iran op hoog niveau. Tot mijn vrouw en ik in 2017 het land moesten ontvluchten. Gelukkig liggen die afschuwelijke jaren nu achter ons. We hebben een verblijfsvergunning én een huis in Hengelo.’ Omdat de stress Ehsans lichaam geen goed had gedaan, besloot hij weer te gaan volleyballen. ‘Ik kon twee dingen doen. Of thuis depressief gaan zitten verpieteren óf eropuit trekken en positief zijn. Volleybal heeft mij geleerd dat je nooit moet opgeven, dus die keus was snel gemaakt.’

Sport verandert levens
Bij de volleybalvereniging kregen ze al gauw in de gaten dat ze met een talent te maken hadden. Dus werd Ehsan trainer. Tegenwoordig mag hij zich zelfs Clubkadercoach noemen. Als Clubkadercoach bij Twente '05 en andere volleybalverenigingen begeleidt hij coaches op pedagogisch en didactisch vlak. Deze functie wordt onder meer gefinancierd door de Nevobo en Rabo ClubSupport.

‘Met mijn ervaring help ik trainers, en daardoor ook spelers, zichzelf te verbeteren, waardoor ze meer plezier in volleybal krijgen. Ik begeleid hen bij de trainingsopbouw, leer ze omgaan met spelers en met feedback geven. Daarnaast geef ik clinics op scholen. Natuurlijk hoop ik dat kinderen daardoor meer gaan bewegen en enthousiast worden voor de sport, maar ik hoop vooral impact te maken met mijn verhaal. Dat kinderen gaan inzien dat, ook al is het leven soms zwaar, de zon altijd weer gaat schijnen.’

Iets terugdoen
Want dat sport de kracht heeft om levens te veranderen, daar is Ehsan het bewijs van. ‘Volleybal heeft mij niet alleen gezelschap en werk gebracht, de mensen van de club hebben mij ook geholpen bij het mij eigen maken van de taal en de cultuur. Ik vier zelfs Sinterklaas en Koningsdag. Mijn dankbaarheid is groot. Daarom ben ik zo blij dat ik als Clubkadercoach iets terug kan doen’, eindigt Ehsan.

Dit artikel verscheen in de zomereditie 2024 van Rabo &Co, het ledenmagazine van Rabobank.

Auteur: Ymke van Zwoll

Bron: Rabo &Co Foto: Bas Losekoot

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn