Voor Beachvolleybal Team Nederland zijn helaas de Spelen voorbij, maar volgende week wacht het EK beachvolleybal in eigen land. De knop gaat snel om. Want niet vaak kunnen Nederlands beste beachvolleyballers voor eigen publiek op zo’n groot podium acteren. "Ze beseffen dat je zo’n EK in eigen land misschien maar één keer als speler meemaakt", aldus de coaches Michiel van der Kuip en Frank van den Outenaar

De Europese kampioenschappen in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag volgen direct op de Olympische Spelen, maar denk niet dat de deelnemers die ook in Parijs actief zijn het als mosterd na de maaltijd zien. Integendeel, voor de teams van Beachvolleybal Team Nederland doet de kans om in eigen land voor vrienden en familie op zo’n groot podium te kunnen schitteren niet zo vaak voor. “Ze willen zeker voor eigen publiek laten zien wat ze kunnen en waar ze nu zo fanatiek mee bezig zijn. Het hele jaar moeten sponsors en familie het met beelden op televisie of online doen. Nu kunnen ze het van dichtbij zien”, zegt Michiel van der Kuip, bondscoach van de mannenvolleyballers. “Bovendien hebben we ook een aantal Nederlandse teams die niet op de Olympische Spelen actief zijn. Voor hen is dit toernooi het absolute hoogtepunt van het jaar.”

Mooie sfeer

Ook Frank van den Outenaar, coach van het duo Katja Stam en Raïsa Schoon dat in Apeldoorn de groepsfase speelt, wil een eventuele misopvatting uit de weg ruimen. “Katja en Raïsa hebben al eens zilver en brons gepakt op een EK, dus het laat zich raden waar ze hun zinnen op hebben gezet. Ik weet ook van de buitenlandse teams dat ze graag in Nederland spelen. We zijn als land goed in het organiseren en in het creëren van een mooie sfeer op de tribunes. Dat willen ze graag meemaken.”

Van den Outenaar roept nog maar even het vorige EK in 2018 in herinnering. “Toen wonnen Sanne Keizer en Madelein Meppelink voor eigen publiek en ik weet nog dat die oranje zee van supporters op de tribune veel indruk maakte. En misschien wel heeft bijgedragen aan het sportieve succes.”

Flinke boost

Voor Van der Kuip was dat ook een speciale editie. Hij is getrouwd met Keizer. “Om dan je eigen vrouw Europees kampioen te zien worden, is een bijzondere ervaring. Brazilië heeft de naam dat ze daar een feestje kunnen bouwen, maar wij kunnen er hier ook wat van. Die steun gaf ze een flinke boost. Het werd wat mij betreft ook wel weer tijd dat we zo’n groot toernooi in Nederland organiseren. Dat zorgt uiteraard ook voor exposure van de sport.”

Van de Nederlandse teams die meedoen, maakten Robert Meeuwsen, Alexander Brouwer, Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst al wel het vorige EK in eigen land als speler mee.

Van reserverol naar zilver

De eerste ervaring van Stam en Schoon bij een EK was het kampioenschap in 2020. Van den Outenaar: “Ze waren bij dat toernooi reserve en zijn toen wel naar Letland afgereisd. Om aan te geven hoe belangrijk het voor ze was. Helaas kwam er geen plekje vrij, maar een jaar later wonnen ze zilver.”

Ook dit succesvolle Nederlandse duo weet al wel hoe het is om voor eigen publiek te winnen. In 2021 wonnen ze met Nederland de Continental Cup in Scheveningen, waaraan ook het laatste Olympische ticket voor Tokyo was gekoppeld. In een rechtstreeks duel met Marleen van Iersel en Pleun Ypma dwongen Stam en Schoon vervolgens kwalificatie voor de Spelen in Japan af, het begin van hun internationale opmars.

EK Beachvolleybal in Nederland
Vlak na de Olympische Spelen vindt het EK Beachvolleybal 2024 plaats in Nederland. Van 13 t/m 18 augustus strijden de beste Europese teams in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag om de titel. Klik op onderstaande button voor meer informatie over het EK en om je tickets te bestellen!

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn