Een met pen ingevuld wedstrijdformulier is een relikwie die inmiddels in het volleybalmuseum is geconserveerd. Het Digitaal Wedstrijdformulier is al lang en breed ingeburgerd en het fundament waarop steeds meer nieuwe digitale steentjes (lees: snufjes) worden gemetseld. De laatste noviteit: livescoring van alle wedstrijden op volleybal.nl en in de app.
Thijs-jan Veldhuizen is de Coördinator ICT bij de Nevobo en werkt al sinds 2007 bij de volleybalbond. In het begin nog als medewerker competitiezaken begeleidde hij het ‘uitslagenproces’ van papier naar digitaal. Een reis die hem soms de kop brak, maar vanwege de succesjes onderweg veel vaker plezierige hoogtepunten opleverde.
“Ik kon me er zelf in het begin nog niet zo veel bij voorstellen, maar elk weekend werden de antwoordapparaten van de uitslagendienst vol gebeld door de clubs, waarna vrijwilligers de pers en andere geïnteresseerden op de hoogte brachten van de wedstrijdresultaten.”
Zorgvuldigheid
Stond er een kampioenschap op het spel, dan kwam het aan op grote zorgvuldigheid, herinnert Veldhuizen zich nog. De Nevobo-vertegenwoordiger ging dan met de schaal naar de wedstrijd van de ploeg die het meeste kans maakte, maar moest zich er tegelijkertijd via telefoontjes naar sporthallen en kantines van verzekeren dat de strijd om het kampioenschap ook daadwerkelijk was gestreden, voordat de schaal kon worden overhandigd.
“Samen met een handvol collega's en vrijwilligers werkten we wekelijks honderden handgeschreven papieren wedstrijdformulieren weg. Alle spelers, coaches en officials werden netjes in de computer ingevoerd, zodat kon worden gecontroleerd of spelers speelgerechtigd waren, of uitslagen goed doorgegeven waren en of de juiste officials een vergoeding kregen.”
Besparing
In 2013 was de Nevobo een van de eerste sportbonden in Nederland die een digitaal wedstrijdformulier introduceerde. Dat was een revolutie in sportland, maar eentje die zich niet zonder kinderziektes voltrok. Het was ook wennen. “Sommigen dachten dat ze de iPad waarop het wedstrijdformulier was ingevuld moesten opsturen”, aldus Veldhuizen. Het digitale netwerk was nog erg afhankelijk van een niet altijd betrouwbare Wifi-verbinding in sporthallen. “Bovendien bleek dat onbevoegden op het wedstrijdformulier konden inbreken en oneigenlijke punten of straffen konden toevoegen. En dat de Wifi niet altijd werkte, zorgde ook voor frustratie.”
Maar de aanhouder wint. Het DWF werd in 2017 op de meeste niveaus verplicht en in 2022 volgde een grote update. “Daarmee werd het belang van een goede Wifi minder groot en werd onopgemerkt frauderen ook aan banden gelegd. En dankzij het invoeren van de digitale spelerskaart bespaarden we jaarlijks tienduizenden euro’s aan de druk en verzending van die kaarten”, licht Veldhuizen er een van de grote successen uit. “Daarnaast is het grootste voordeel van digitalisering misschien wel dat het heel veel werk scheelt.”
Livescoring
Op Nieuwjaarsdag werd weer een nieuw hoofdstuk geschreven. Veldhuizen: “Dankzij de nieuwste versie van het DWF kunnen zowel op de website volleybal.nl als in de app Mijn volleybal, die we samen met TOFRA Consultancy hebben ontwikkeld, livescoring van alle wedstrijden tonen. Van welk niveau dan ook. Op voorwaarde natuurlijk dat de clubs dat zelf invoeren.”
Met het oog op de ontknoping van de diverse competities was dit het moment om daarmee te starten, aldus Veldhuizen. “Het is leuk dat we de volleyballer weer iets nieuws kunnen bieden. Ik merk in mijn eigen volleybalomgeving dat het snel wordt opgepikt. Teamgenoten die bijvoorbeeld niet aan de wedstrijd kunnen meedoen, volgen dan elders op de voet onze verrichtingen.”
Maar niet alleen dat. Door het nieuwste DWF te gebruiken, waarbij ook de opstellingen worden ingevoerd, wordt in elk geval één ‘populair’ punt van discussie getackeld. “Je hoeft nooit meer te discussiëren over wie moet serveren of de opstelling, want dat wordt met het invoeren van punten ook automatisch bijgehouden. Het zorgt dus voor meer plezier en meer gemak.”