De BetCity Eredivisie is inmiddels van start gegaan. Net als het weer deze dagen ondergaat ook de Eredivisie een metamorfose. Dit seizoen zien we namelijk de introductie van zowel de BeNe Cup als de BeNe Conference. Een (deels) nieuwe competitieopzet dus. Hoe dat precies werkt lees je hier!

BeNe Conference
Zoals de naam al doet vermoeden is de BeNe Conference een samenwerking tussen de BetCity Eredivisie (Nederland) en de Lotto Volley League (België). De nieuwe BeNe Conference bestaat uit een aantal fases.

Fase 1
De eerste fase loopt van september tot februari. In die periode zijn de teams ‘gewoon’ actief in hun eigen competitie. Uiteindelijk plaatsen de beste vier teams uit de BetCity Eredivise en de beste vier teams uit de Lotto Volley League zich voor de BeNe Conference. De overige teams (vier uit Nederland en zes uit België) zijn veroordeeld tot het spelen van de Challenge poule.

Fase 2
Vanaf februari wordt de tweede fase van de BeNe Conference afgewerkt. In deze fase vindt de ‘kruisbestuiving’ plaats. De top vier van de BetCity Eredivsie neemt het hierin op tegen de top vier van de Lotto Volley League. Deze ontmoetingen zullen bestaan uit zowel een thuis- als uitwedstrijd. De resultaten behaald in de BetCity Eredivisie en de Lotto Volley League tegen de teams die zich eveneens plaatsen voor de BeNe Conference worden meegenomen. Hierdoor beginnen de teams met zes gespeelde wedstrijden. De twee beste teams uit Nederland en de twee beste teams uit België plaatsen zich voor de halve finales van de BeNe Conference.

Challenge poule
De nummers 5 t/m 8 uit de Eredivisie en de nummers 5 t/m 10 uit de Volley League vervolgen hun seizoen in de Challenge poule. Deze zal tegelijk met de BeNe Conference worden afgewerkt. Verschil is dat de teams in de Challenge poules alleen spelen tegen teams uit de eigen competitie.

De eindstand van de reguliere competitie bepaalt met hoeveel bonuspunten een team aan de Challenge poule begint. In België begint het team dat in de reguliere competitie als vijfde is geëindigd met vijf  punten aan de Challenge poule. Het team dat als zesde is geëindigd begint met vier punten, enzovoort. In Nederland begint het team dat  in de reguliere competitie als vijfde is geëindigd met drie punten aan de Challenge poule, het team dat als zesde is geëindigd start met twee punten, enzovoort. De onderste teams uit beide competities beginnen met nul punten.

Fase 3
In de derde en laatste fase staan de play-offs op het programma. De play-offs worden per land gespeeld. De beste twee Belgische en beste twee Nederlandse teams uit de Challenge poules kwalificeren zich de kwartfinales. Hierin nemen zij het op tegen de nummers drie en vier uit de BeNe Conference. De kwartfinales bestaan uit een ‘best of three-reeks’, dat geldt ook voor de halve finales. Bij de finale is dit ‘best of five’. Het thuisvoordeel in de play-offs is voor het hoogstgeplaatste team. Als het hoogstgeplaatste team wordt uitgeschakeld, neemt het team dat hen uitschakelt hun thuisvoordeel over.

BeNe Cup
Op zondag 29 december staat de eerste editie van de BeNe Cup op het programma. Dit eendaagse evenement zal plaatsvinden tussen het einde van de reguliere competitie en de start van de BeNe Conference en Challenge poules. In de Maaspoort in Den Bosch nemen de regerend landskampioenen het tegen elkaar op. Bij de dames gaat de strijd zodoende tussen VC Sneek en Asterix Avo Beveren. Bij de mannen neemt Orion Stars het op tegen Knack Roeselare.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn