Dat het moment er dit Europees kampioenschap zou komen, was vooraf duidelijk. Wanneer het precies zover zou zijn, lang onduidelijk. Maar vanavond gebeurde het: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden hun laatste wedstrijd samen. Een verloren wedstrijd tegen Steven van de Velde en Matthew Immers, voor wie de twee helden waren.

Zoals aangekondigd speelden Brouwer en Meeuwsen hun laatste EK en zelfs hun laatste toernooi met elkaar. Vanaf dat moment was het klip en klaar dat er deze week een afscheid in Den Haag zou komen. Niet na hun laatste groepswedstrijd in elk geval, want ze overleefden de poule. Niet in de tussenronde, want ze wonnen vanochtend van de Italianen Dal Corso en Viscovich. 

Voorbestemd

Maar daarmee koppelde het lot de twee aan Immers en Van de Velde. Alsof het was voorbestemd. Hun trainingsmaatjes, de jongens die hen op het wereldtoneel voorbij zijn gestreefd. Het team dat ze feitelijk ook van de Olympische Spelen weghield, omdat ze in het kwalificatietraject de tweede beschikbare plek in Parijs verdienden. Brouwer en Meeuwsen waren de nummer drie. En dat was ook vanavond de verhouding na drie onderhoudende sets. “We hebben die jongens op de trainingen iets te vroeg goed gemaakt”, grapte Meeuwsen, die stopt met beachvolleybal, terwijl zijn maatje het nog niet weet of hij stopt of doorgaat.

Emoties

Brouwer kon niet veel uitbrengen. De emoties kregen bij hem de overhand, toen de twee een staande ovatie kregen. Ook bij zijn vrouw, die met hun kinderen op de tribune het tafereel gadesloeg. Veertien jaar speelden ze samen, hij en Robert. “We hebben elkaar hier op het strand van Scheveningen ontmoet. De cirkel is rond”, zei Meeuwsen deze week al.

Van de Velde en Immers spraken lieve woorden en hun dank uit. Immers zat als kleine jongen voor de televisie toen Brouwer en Meeuwsen in 2013 wereldkampioen werden. ‘Dit wil ik ook’, riep hij toen uit. “Deze jongens zijn mijn helden, mijn idolen. Op 14-9 had ik een brok in mijn keel en was ik even van slag.” De routiniers spartelden nog even tegen maar bij 15-11 was het gedaan. 

Zondag afscheid

Brouwer (34) en Meeuwsen (36) krijgen zondagmiddag in het stadion rondom de finales nog een officieel afscheid. Alleen al reden om een kaartje te kopen en te komen. Deze iconen van de beachvolleybalsport verdienen dat.

 

 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn