Van dinsdag 13 tot en met zondag 18 augustus 2024 vond het EK Beachvolleybal plaats. Naast wedstrijden in Gelderse steden Apeldoorn en Arnhem werd met allerlei (sportieve) activiteiten in de hele provincie iedereen betrokken.

Topsport inspireert breedtesport
In aanloop naar het EK beachvolleybal liet de landelijke TeamNL Sport Experience jong en oud kennis maken met sport. Bijna 100.000 sportliefhebbers in zeven steden hebben kennisgemaakt met dit sport initiatief van sportbonden, ondersteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF en provincie Gelderland. In Gelderland werden de TeamNL Sport Experiences georganiseerd in Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem. 

De TeamNL Sport Experience heeft als doel de maatschappelijke waarde en effecten van (top)sport en sportevenementen te vergroten en allerlei doelgroepen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met sport. Bezoekers konden kennis maken met 39 verschillende sporten, waarbij ook vaak TeamNL topsporters aanwezig waren om de deelnemers te inspireren. Tijdens de openingsweek in mei kwamen in Apeldoorn maar liefst 27.000 bezoekers op vier dagen TeamNL Sport Experience af. 

  • Apeldoorn van 9 - 12 mei: 27.000 bezoekers.
  • Nijmegen van 23 mei tot 31 juli: 3.000 bezoekers
  • Apeldoorn op 14 juli: 4.000 bezoekers
  • Arnhem van 31 juli tot 11 augustus: 12.000 bezoekers

De Gelderse Zeskamp was een van de Gelderse onderdelen van de TeamNL Sport Experience. In 7 Gelderse gemeenten; Renkum, Barneveld, Arnhem, Duiven, Westervoort, Rheden en Zutphen, namen 600 deelnemers het tegen elkaar op. Veel verschillende doelgroepen maakten kennis met sport. Bijvoorbeeld een team van Arnhemse jongeren die het niet breed hebben. Na een sportieve dag ontvingen zij een warme maaltijd. De finale werd op 10 augustus in Arnhem gewonnen door een team Oekraïense vluchtelingen uit Barneveld. 

Volle tribunes bij EK beachvolleybal
Het EK Beachvolleybal werd op dinsdag 13 augustus in Apeldoorn geopend door toernooidirecteur Bas van de Goor, Nick Derks (wethouder Apeldoorn), Peter Sprenger (voorzitter Nevobo) en Helga Witjes (gedeputeerde Sport van de provincie Gelderland). Tot vrijdag waren er wedstrijden in Apeldoorn. In Arnhem stonden op zaterdag nog twee kwartfinales op het programma. De finales van het EK beachvolleybal waren in Den Haag. In totaal bezochten 30.500 bezoekers de wedstrijden. In Apeldoorn waren 6.250 en in Arnhem 5.750 bezoekers. Bijna 200 van deze bezoekers in Arnhem waren op woensdag 14 september te gast bij de Gelderse Dag van de Sport. Toernooidirecteur Bas van de Goor blikte tijdens deze Dag van de Sport met olympiërs Dafne Schippers en Mike Foppen onder meer vooruit op het volgende sportevenement in Gelderland, het EK atletiek indoor in Apeldoorn in 2025.

Aandacht voor afvalvrije evenementen
Om in de toekomst volleybalevenementen in Nederland te kunnen organiseren, moeten we zuinig omgaan met de grondstoffen die we gebruiken. Tijdens het EK Beachvolleybal lieten provincie Gelderland en de Nevobo aan de bezoekers van de wedstrijden in Arnhem en Apeldoorn hoe er afval kan worden verminderd met het spel Circle Smash. Veel materialen die zijn gebruikt bij het EK beachvolleybal worden hergebruikt, zo heeft het beachvolleybalzand al een nieuwe bestemming gekregen op verschillende sportlocaties.

Helga Witjes, gedeputeerde Sport provincie Gelderland: “Met het EK beachvolleybal hebben we samen met de Nevobo en de speelsteden laten we zien dat een groot internationaal sportevenement zoveel meer is dan alleen de prestaties van topsporters. Het brengt mensen echt samen en geeft plezier. Door een uitgebreid programma van activiteiten in de aanloop naar het evenement brengen we onze inwoners in beweging. Zo hebben bijvoorbeeld veel kinderen kennis kunnen maken met sport. Wie weet zien we die kinderen over een paar jaar op een volgend EK terug!”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn