De volleybalsters van Italië zijn voor het eerst in de historie olympisch kampioen geworden. In de finale werd gehakt gemaakt van titelhouder Verenigde Staten. Het brons was voor Brazilië. Bij de mannen pakten Frankrijk voor een uitzinnig eigen publiek het goud.

De finale was tegen de verwachting in een eenzijdige vertoning. Italië, dat eerder in het toernooi de tegenstander van TeamNL Volleybaldames was in de groepsfase, legde de Amerikanen op de pijnbank. Net zoals ze dat in de halve finale met Turkije hadden gedaan. De Verenigde Staten hadden een beduidend zwaardere halve finale tegen Brazilië achter de kiezen (3-2).

De Verenigde Staten begonnen als olympisch kampioen aan de finale. Italië had nog nooit eerder zelfs maar de laatste vier van het olympische volleybaltoernooi bereikt. De vraag was dus wat die eerste ervaring – ook al was het team al zeker van zilver – met de ploeg zou doen in de finale. 

Dat antwoord liet niet lang op zich wachten. Onder aanvoering van Paola Egonu klaarde Italië het karwei in drie sets (18-25, 20-25, 17-25). De Verenigde Staten kwam er niet aan te pas. Het werd eigenlijk nimmer spannend. 

Was in de wedstrijd tegen Nederland nog de 21-jarige Ekaterina Antropova de veelscorende gangmaker in de ploeg van Julio Velasco, in de finale was die rol weggelegd voor Egonu. De 25-jarige aanvalster was niet te stoppen voor de Amerikanen en sloeg uiteindelijk 22 van de 75 punten binnen. Ook een opvallende statistiek: Italië scoorde elf blokpunten, de Verenigde Staten niet één.

Voor de Verenigde Staten waren het sinds 2008 wel de vijfde Spelen op een rij waarop ze een medaille pakten (1x goud, 3x zilver en 1x brons).

Brons voor Brazilië

In de wedstrijd om het brons rekende Brazilië af met Turkije. Die wedstrijd werd zaterdag al gespeeld en was een stuk spannender. Nadat Turkije bij een 1-0 achterstand ook nipt de tweede set verloor, leek het Turkse even gebroken. Maar de Europese kampioen trok set 3 naar zich toe. Maar daarmee was ook direct het beste er bij de Turkse ploeg vanaf. In de vierde set liep Brazilië over de opponent heen (25-21, 27-25, 22-25, 25-15).

 

Frankrijk

Mannen

Bij de mannen ging het goud naar Frankrijk, dat in een vol en uitzinnig South Paris Arena 1 Polen versloeg. De Polen hadden in de eerste twee sets weinig in de melk te brokkelen, maar leken er aan het einde van de derde set wel nog wel een echte wedstrijd van te maken. Maar het inlopen van de achterstand stikte toen Leon met een risicovolle service fout serveerde. Tot grote vreugde van de ‘Franse’ bondscoach Andrea Giani, die zelf in 1996 als speler van Italië tegen Nederland met een fout de olympische finale eindigde (25-19, 25-20, 25-23). De Fransen prolongeerden dus de olympische titel, die ze drie jaar eerder in Tokio voor de eerste keer ooit hadden gewonnen. 

In het mannentoernooi bleef Italië wél met lege handen achter. De Italianen verloren de wedstrijd om het brons van de Verenigde Staten 

Foto: Volleyballworld

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn