Zaterdag beginnen de TeamNL Lange Mannen aan hun OKT in het Chinese Xi'an. In negen dagen tijd staan liefst zeven wedstrijden op het programma. Voor de nummers een en twee uit de poule ligt een ticket voor Parijs 2024 klaar.

Tegenstanders

Nederland opent het OKT tegen Canada. Daarna wachten: Mexico, België, Bulgarije, China en Polen. Op 8 oktober sluit Nederland het OKT af tegen Argentinië. Voor de nummers een en twee uit iedere poule (in totaal wordt in drie poules gespeeld) ligt een ticket klaar voor Parijs 2024.

Canada

De Canadezen haalden in september een zilveren medaille op het equivalent van het EK. In het Amerikaanse Charleston verloor Canada in de finale van de Verenigde Staten. Canada staat op de moment 13de op de wereldranglijst. De laatste keer dat de TeamNL Lange Mannen Canada troffen was tijdens afgelopen VNL op de Filipijnen. Nederland won dat duel met 3-1.

Mexico

Mexico viel op het NORCECA-kampioenschap net buiten de medailles. In de kwartfinale werd in drie sets van Cuba verloren. De Mexicanen staan momenteel 21ste op de wereldranglijst. Tijdens het WK van 2022 wist Mexico in de poulefase twee sets te pakken tegen Bulgarije. De laatste ontmoetingen met Mexico dateren van 1978 en waren van vriendschappelijke aard.

België

Zuiderbuur België kent weinig geheimen voor de TeamNL Lange Mannen. In aanloop naar het afgelopen EK stonden de Lange Mannen en België twee keer vriendschappelijk tegenover elkaar in Den Haag en Den Bosch. Op het afgelopen EK sneuvelde België bij de laatste zestien tegen de latere Europees kampioen Polen. De Belgen nemen op de FIVB-wereldranglijst plek 22 in.

Bulgarije

Bulgarije is een ware angstgegner voor de TeamNL Lange Mannen. Op het EK verloren de Bulgaren bij de laatste zestien van OS-organisator Frankrijk. Op de wereldranglijst vinden we Bulgarije terug op de 30ste plek. Nederland en Bulgarije oefenden eind mei tegen elkaar in het Italiaanse Cavalese. Voor de laatste officiële overwinning op Bulgarije moeten we terug naar 2003.

China

Op het Aziatisch kampioenschap afgelopen augustus greep China net naast de medailles. In de troostfinale werd met 0-3 verloren van Qatar. Op de Challenger Cup afgelopen juli wisten ze een vijfde plaats te bemachtigen. China speelde de Challenger Cup nadat het dit jaar uit de Volleyball Nations League degradeerde. China staat momenteel 29ste op de wereldranglijst.

Polen

Polen is de kersverse Europees kampioen. Even daarvoor won het in eigen land de meeste recente editie van de Volleyball Nations League. En of dat nog niet voldoende imponerend is, voeren de Polen ook nog de wereldranglijst aan. Op het afgelopen EK wist Nederland in de poulefase de openingsset tegen Polen te winnen. De opvolgende drie sets waren voor Polen.

Argentinië

Op het WK van 2022 reikte Argentinië tot de kwartfinale. In die kwartfinale werd verloren van continentgenoot Brazilië. Tijdens de afgelopen editie van de Volleyball Nations League was de kwartfinale eveneens het eindstation voor Argentinië. In de eerste week van de VNL won Argentinië in Ottawa in vijf sets van Nederland. Het land staat zesde op de wereldranglijst.

Foto: FotoHoogendoorn.nl | Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn