Er zijn zoveel goede initiatieven van volleybalclubs in ons land. Initiatieven waar ook andere verenigingen hun voordeel mee kunnen doen. Ter inspiratie voor alle clubs in Nederland lichten wij er in de rubriek 'Club van de Maand' telkens één uit. Deze keer Volta uit Lelystad, dat zich de afgelopen drie jaar op meerdere vlakken geweldig heeft ontwikkeld.

201701 Volta Jeugd

50% jeugdleden
Inmiddels telt Volta zo’n 300 leden, waarvan de helft(!) jeugd. “Daar zijn we heel trots op”, zegt voorzitter Herman van Haarlem. De seniorenleden zijn verdeeld over vier heren- en vijf damesteams die competitie spelen, de recreantenteams en een instroomgroep voor volwassen beginners. De bloeiende vereniging biedt haar leden ook interne toernooien en verzorgt daarnaast lessen binnen de naschoolse sportvoorziening in Lelystad. Sinds 2012 beschikt Volta ook over beachvolleybalvelden, daarbij organisatorisch ondersteund door de gemeente en de Nevobo. Dat de club hier nu zou staan, was drie jaar geleden haast ondenkbaar.

Buigen of barsten
Volta had grote bestuurlijke problemen; de hele vereniging werd door drie moedige en trouwe bestuursleden getrokken. De vooruitzichten op versterking, continuïteit en vernieuwing waren nauwelijks aanwezig. Uit de crisisvergadering, georganiseerd door enkele betrokken spelers, bleek dat het buigen of barsten was voor Volta. Er werd ter plekke een nieuw bestuur van betrokken mensen (eigen leden en ouders van jeugdleden) gevormd, inclusief duo-voorzitterschap.

Duo-voorzitter
De missie “verbinding met alle leden” werd op een flip-over vertaald naar namen en taken. “We hebben veel tijd gestoken in de communicatie met onze leden, het nieuwe bestuur wilde benaderbaar zijn voor iedereen. Ook bouwden we aan een netwerk met andere verenigingen in Lelystad en volleybalclubs in de omgeving. We benaderden wethouders, raadsleden en ondernemers en gingen kritische gesprekken met zaalverhuurders aan. Zo kregen we steeds meer voor elkaar."

Het duo-voorzitterschap en de professionele achtergronden van bestuursleden waren daarbij belangrijke succesfactoren. “Een politieman, een projectmanager, een accountant, een leerkracht... allemaal beschikken ze over relevante competenties die onze club nieuw elan geven”, reflecteert Van Haarlem.

Volta definieerde  ‘het beoefenen en bevorderen van de volleybalsport in al haar verschijningsvormen’ als haar doel. De club wil dat bereiken door voorwaarden te scheppen om zowel prestatiegericht als recreatief volleybal aan te bieden. “Ieder lid moet op passend niveau kunnen spelen, met plezier, waarbij we de jeugd ook graag nog zoveel mogelijk leren. Daarom kiezen we ook voor goed opgeleide trainers.”

Samen verantwoordelijk
Volta streeft ook naar saamhorigheid binnen de vereniging. “Samen zijn we verantwoordelijk voor een sportief klimaat en goede sfeer”, zegt voorzitter Van Haarlem. “De teamindeling leverde ieder jaar gedoe op. Dankzij een technisch beleidsplan kunnen we de discussie inmiddels vooral voeren op basis van technische argumenten: dat levert duidelijk minder strijd op.” Volta heeft inmiddels ook contact gelegd met Dynamo Apeldoorn om te kijken wat de clubs voor elkaar kunnen betekenen.

Successen en wensen
Met dank aan een sponsorplan heeft Volta voor het eerst een shirtsponsor. Voor het kledingplan werd samenwerking gevonden met een webshop. En ook het tekort aan scheidsrechters is opgelost, door gedreven leden die zelf wilden scheidsen en de coördinatie oppakten. “Na drie jaar zijn we in het bezit van een positief club-imago, goed materiaal, een prachtige sporthal met beachvelden, goede trainers en extra activiteiten voor jeugdspelers (dankzij een oudercommissie). Er is geld voor cursussen en andere activiteiten, er werd een vertrouwenscontactpersoon aangesteld en een groot aantal trouwe vrijwilligers doen goed werk. Financieel is onze vereniging op orde. En dat terwijl de contributie de afgelopen jaren niet is verhoogd”, constateert Van Haarlem terecht tevreden. “Onze droom is om nog een keer een interland te organiseren. Lastig blijft ook de beschikbaarheid van zaalruimte en goede jeugdtrainers. Ook moet de samenwerking met clubs in de omgeving nog meer inhoud krijgen; met z’n allen moet het toch mogelijk zijn om een divisieteam samen te stellen? Ook willen we toewerken naar een gemeenschappelijk talentenbeleid, goede spelers vertrekken te vaak naar andere clubs; een transparant, gemeenschappelijk beleid moet dat in de toekomst voorkomen. Al ligt dat ook aan het gebrek aan HBO scholen in de omgeving; spelers verlaten om die reden vaak de stad en provincie en verhuizen dan ook van club.”

De sportzalen van de Rietlanden zijn de thuisbasis van Volta. “Een avondje Volta is inmiddels een begrip bij al onze leden. Vanaf de balustrade kun je vier wedstrijden in de gaten houden. Bij dames 1 en heren 1 zitten er zo 100 man op de tribunes.”

Volta is van ons!
De kern van de Volta-aanpak is vanuit een stappenplan werken aan een gemeenschappelijke missie en doelstelling. Na een korte analyse van de huidige en gewenste situatie, zoekt het bestuur de vrijwilligers met de juiste competenties, die het plan uitvoeren, gevolgd door een evaluatie. “Rode draad in ons succes is de enorme gedrevenheid bij het nieuwe bestuur en alle vrijwilligers. Volta is van ons allemaal!” 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn