Steven van de Velde en Matthew Immers maken zondag hun debuut op de Olympische Spelen. In de poulefase nemen ze het op tegen ervaren olympiërs uit Italië en Chili, evenals de regerend olympisch kampioenen Mol en Sørum uit Noorwegen.

Ze hadden van de Nederlandse duo's de slechtste papieren voor de twee beschikbare olympische tickets, maar wisten met een sterke eindsprint olympiërs Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in te halen en zich te plaatsen voor Parijs. Van de Velde en Immers, die pas sinds april 2023 een duo vormen, bewezen met de absolute wereldtop mee te kunnen. Het koppel won dit jaar zilver op het Elite 16-toernooi in Brasilia en belandde in Espinho net buiten het podium. Een toernooi waarin het Zweedse duo David Ahman/Jonatan Hellvig, de nummer één van de wereldranglijst, wisten te verslaan. Van de Velde en Immers staan momenteel tiende op de wereldranglijst en beginnen zondag aan hun allereerste Olympische Spelen.

Ranghieri/Carambula (Italië)
Van de Velde en Immers trappen de poulefase zondag af met een duel tegen Alex Ranghieri en Adrian Carambula, de nummer 25 op de wereldranglijst. Dit Italiaanse koppel draait al lang mee in de beachvolleybalwereld en won in 2015 zilver op het EK. Ze namen deel aan de Olympische Spelen in Rio, waar ze uitgeschakeld werden in de achtste finales door hun landgenoten Daniele Lupo en Paolo Nicolai. Hun beste resultaat op een Elite 16-toernooi van de Beach Pro Tour behaalden ze in 2022 in Torquay en een jaar later in Doha, waar ze beide keren het brons bemachtigden. Dit jaar kwam het koppel niet verder dan een dertiende plek.  Op het EK in Wenen werd het koppel negende, nadat ze in de achtste finales werden uitgeschakeld door Van de Velde en Immers. In Parijs staan de koppels voor de tweede keer in hun carrière tegenover elkaar.

Grimalt, M./Grimalt, E. (Chili)
Op woensdag treffen ze de nummer 16 van de wereld: de Chileense neven Marco en Esteban Grimalt, die voor de derde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. De Chilenen stonden net niet hoog genoeg op de olympische ranglijst voor directe plaatsing, maar kwalificeerden zich afgelopen maand door het olympische kwalificatietoernooi in Zuid-Amerika te winnen. In Rio eindigden ze op de negentiende plek, terwijl ze in Tokio een negende plaats behaalden. Van de Velde en Immers hebben dit seizoen twee keer tegenover de Grimalt-neven gestaan: in Tepic wonnen Van de Velde en Immers het duel in drie sets, maar in juli waren de Chilenen te sterk in de kwartfinale van het Elite 16-toernooi in Wenen, waar ze uiteindelijk het brons veroverden.

Mol/Sørum (Noorwegen)
Van de Velde en Immers sluiten de poulefase af met een wedstrijd tegen de regerend olympisch kampioenen: Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen. Dit koppel won naast het olympisch goud in Tokio ook vier Europese kampioenschappen en de wereldtitel in 2022. Vanaf oktober 2022 stonden ze maar liefst 82 weken op de eerste plek van de wereldranglijst. In april moesten ze deze positie afstaan aan David Åhman en Jonatan Helvig, na fantastische prestaties van dit Zweedse team en een afwezigheid van drie maanden vanwege een operatie van Mol. De Noren sloten hun voorbereiding op de Olympische Spelen af met een gouden medaille op het Elite 16-toernooi in Wenen, waarmee ze terugklommen naar de tweede plek op de wereldranglijst. Van de Velde en Immers hebben het twee keer eerder tegen Mol en Sørum opgenomen: beide keren ging de overwinning naar de Noren.

Programma

DatumTijdstipWedstrijd
Zondag 28 juli10.00 uurVan de Velde/Immers - Ranghieri/Carambula
Woensdag 31 juli16.00 uurVan de Velde/Immers - Grimalt M./Grimalt E.
Vrijdag 2 augustus20.00 uurVan de Velde/Immers - Mol A./Sorum C.

De zes poulewinnaars, de zes nummers twee en de twee beste nummers drie plaatsen zich direct voor de achtste finales. De overige vier nummers drie strijden in de lucky-loser round om de laatste twee plekken voor de achtste finales.

Volg Van de Velde en Immers tijdens de Olympische Spelen
Op deze pagina kan je zien waar je de wedstrijden van Van de Velde en Immers - en al onze andere teams - kan volgen tijdens de Olympische Spelen! Uiteraard houden we je ook op de hoogte via onze social media kanalen. Volg Beach TeamNL & BeachvolleybalNL voor de laatste updates.