Katja Stam en Raïsa Schoon beginnen zondag aan hun tweede Olympische Spelen. Met veel meer ervaring én medailles op zak dan bij hun debuut, starten ze vol vertrouwen aan de poulefase in Parijs. Onder de iconische Eiffeltoren treffen ze tegenstanders uit Litouwen, Japan en Brazilië.

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio eindigde het toen nog piepjonge duo op de zeventiende plaats. Kort na de Spelen veroverden Stam en Schoon zilver op het EK en een jaar later voegden ze daar een bronzen medaille aan toe. In 2023 begonnen ze hun kwalificatietraject richting Parijs sterk met een gouden medaille op het Elite 16-toernooi in Doha. Zeven maanden later wonnen ze brons op het Elite 16-toernooi in Parijs en tijdens het WK in Tlaxcala behaalden ze een verdienstelijke vijfde plaats.

Dit seizoen zette het duo hun succes voort op de Beach Pro Tour, met zilver in Tepic en brons in Espinho. In Parijs dromen de nummers vier van de wereld van een medaille. “We hebben laten zien dat we voor de medailles kunnen spelen. Dus ik heb alle vertrouwen”, liet Stam aan RTV Drenthe weten. "We hebben keihard gewerkt en weten hoe goed we zijn."

Paulikiene/Raupelyte (Litouwen)
In hun openingsduel nemen Stam en Schoon het op tegen Monika Paulikiene en Aine Raupelyte uit Litouwen, momenteel 23e op de wereldranglijst. Dit seizoen won het Litouwse duo één medaille, een bronzen plak op het Challenge-toernooi in Recife, het twee hoogste niveau van de Beach Pro Tour. Op de Elite 16-toernooien, het hoogste niveau, was hun beste resultaat een dertiende plek in Ostrava en Wenen. Stam en Schoon weten maar al te goed dat ze hun tegenstanders niet moeten onderschatten. Vorig jaar verrasten Paulikiene en Raupelyte door de Nederlanders in de achtste finales van het EK uit te schakelen. Op de Spelen staan de teams voor de tweede keer in hun carrière tegenover elkaar.

Akiko/Ishii (Japan)
Op dinsdagavond nemen Stam en Schoon het voor het eerst op tegen Akiko Hasegawa en Miki Ishii uit Japan. Met een 34e plek op de wereldranglijst zijn zij de laagst gerankte tegenstanders van Stam en Schoon in de poulefase. De Japanse beachvolleybalsters speelden dit seizoen voornamelijk Challenge-toernooien, waarbij hun beste resultaat een negende plek in zowel Guadalajara als Tepic was. Vorige maand plaatsten ze zich voor de Olympische Spelen door de AVC Continental Cup, het olympisch kwalificatietoernooi van Azië, te winnen.

Carol/Barbara (Brazilië)
Stam en Schoon sluiten hun poulefase op vrijdag 2 augustus af met de op papier moeilijkste tegenstander: de Braziliaanse Carolina (Carol) Solberg en Barbara Seixa. Barbara is geen onbekende in de olympische arena; ze won een zilveren medaille op de Spelen in Rio 2016 met haar toenmalige partner Agatha Bednarczuk. Sinds 2021 vormt ze een duo met Carol. Dit ervaren koppel, dat dit seizoen goud won in Doha en brons in Tepic, staat één plekje onder Stam en Schoon op de wereldranglijst. Sinds maart 2022 stonden de twee teams acht keer tegenover elkaar, met een voordeel voor de Brazilianen. Zij wonnen vijf van deze duels, waaronder de meest recente ontmoeting in de achtste finales van het Elite 16-toernooi in Ostrava. Een maand eerder waren Stam en Schoon echter te sterk in de kwartfinale in Brasilia.

Programma poulefase

DatumTijdstipWedstrijd
Zondag 28 juli15.00 uurStam/Schoon - Paulikiene/Raupelyte
Dinsdag 30 juli22.00 uurStam/Schoon - Akiko/Ishii
Vrijdag 2 augustus17.00 uurStam/Schoon - Carol/Barbara

De zes poulewinnaars, de zes nummers twee en de twee beste nummers drie plaatsen zich direct voor de achtste finales. De overige vier nummers drie strijden in de lucky-loser round om de laatste twee plekken voor de achtste finales.

Volg Stam en Schoon tijdens de Olympische Spelen
Op deze pagina kan je zien waar je de wedstrijden van Stam en Schoon - en al onze andere teams - kan volgen tijdens de Olympische Spelen! Uiteraard houden we je ook op de hoogte via onze social media kanalen. Volg Beach TeamNL & BeachvolleybalNL voor de laatste updates.