Stefan Boermans en Yorick de Groot beginnen maandag als laatste Nederlandse beachvolleybalkoppel aan hun olympische avontuur. Ze zijn de topfavoriet in hun poule, waar ze het opnemen tegen koppels uit Spanje, de Verenigde Staten en thuisland Frankrijk.

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn het afgelopen jaar opgeklommen naar de vijfde plek op de wereldranglijst. Vorig seizoen speelden ze nauwelijks samen door blessureleed, maar na een ijzersterk einde van de kwalificatieperiode voor Parijs wisten ze een olympisch ticket te bemachtigen. Het duo stond dit seizoen drie keer op het podium tijdens toernooien van de Beach Pro Tour.  Ze wonnen goud op het Elite 16-toernooi in Doha, nadat ze in de finale afrekenden met het Zweedse powerkoppel David Åhman en Jonatan Hellvig. In juni voegden ze daar nog een bronzen (Challenge Stare Jablonki) en een zilveren medaille (Elite16 Ostrava) aan toe. 

Herrera/Gavira (Spanje)
Boermans en De Groot beginnen hun olympische avontuur maandag met een wedstrijd tegen de nummer 17 van de wereld: de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrián Gavira. Herrera zet met zijn zesde deelname aan de Olympische Spelen een record voor de meeste deelnames in beachvolleybal. In 2004 behaalde hij met zijn toenmalige partner Javier Bosma een zilveren medaille in Athene. Sinds 2009 speelt Herrera samen met Adrián Gavira, die nu aan zijn vierde Spelen begint. Het duo heeft bijna elk seizoen op het podium van de World Tour gestaan en in 2013 werden ze Europees kampioen, Herrera's tweede Europese titel. Vijf jaar later, in 2018, wonnen ze brons. Boermans en De Groot hebben drie keer eerder tegen de Spanjaarden gespeeld, waarbij alle wedstrijden in driesetters eindigden. Bij hun eerste ontmoeting in La Paz wonnen Boermans en De Groot, maar in de finale van dat toernooi namen de Spanjaarden de overwinning en het goud mee naar huis. Dit jaar waren de Spanjaarden in Tepic opnieuw de sterkste.

Evans/Budinger (VS)
Een dag later volgt een duel tegen de Amerikaanse Chase Budinger en Miles Evans, de huidige nummer 13 op de wereldranglijst. Na een basketbalcarrière van acht jaar, maakte voormalig NBA-speler Budinger de overstap naar het beachvolleybal. Zes jaar later werd deze beslissing en zijn harde werk beloond met een reis naar Parijs, waar hij, samen met zijn teamgenoot Evans, strijd om de olympische titel. De Amerikanen vochten lange tijd met hun landgenoten Trevor Crabb en Theodore Brunner om het tweede Amerikaanse ticket. In mei staken ze hun concurrenten voorbij op de olympische ranglijst door de NORCECA Continental Tour Finals te winnen. Het ticket verzekerden ze uiteindelijk op het laatste toernooi in Ostrava, toen Crabb en Brunner niet door de kwalificatie kwamen. Boermans en De Groot treffen in Parijs voor de derde keer het Amerikaanse koppel. Bij beide eerdere ontmoetingen was Nederland in twee sets de sterkste.

Krou/Gauthier-Rat (Frankrijk)
Op vrijdag sluiten Boermans en De Groot hun poulefase af tegen gastland Frankrijk. Zowel bij de mannen als de vrouwen kreeg de organisator een startplek, die zij toekenden Youssef Krou en Arnaud Gauthier-Rat, momenteel nummer 36 op de wereldranglijst. In 2022 wonnen zij hun eerste medaille op de Beach Pro Tour: goud op het Elite 16-toernooi in Torquay. Dit seizoen behaalden ze hun beste resultaat met een zilveren medaille op de Challenger in Xiamen, terwijl de dertiende plaats hun hoogste eindnotering was op een Elite 16-toernooi. Boermans en De Groot staan in Parijs voor het eerst tegenover Krou en Gauthier-Rat.

Programma

DatumTijdstipWedstrijd
Maandag 29 juli10.00 uurBoermans/De Groot - Herrera/Gavira
Dinsdag 30 juli 20.00 uurBoermans/De Groot - Evans/Budinger
Vrijdag 2 augustus16.00 uurBoermans/De Groot - Krou/Gauthier-rat


Volg Boermans en De Groot tijdens de Olympische Spelen
Op deze pagina kan je zien waar je de wedstrijden van Van de Velde en Immers - en al onze andere teams - kan volgen tijdens de Olympische Spelen! Uiteraard houden we je ook op de hoogte via onze social media kanalen. Volg Beach TeamNL & BeachvolleybalNL voor de laatste updates.

Beach TeamNL
Instagram 
Facebook
Twitter

BeachvolleybalNL
Instagram
Facebook
Twitter

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn