Matthew Immers en Steven van de Velde hebben bij het EK beachvolleybal in eigen land een bronzen medaille gewonnen. Daarmee sloot het tweetal naar eigen zeggen ‘een ongelooflijk, hartverwarmende week’ in Den Haag af. De Letten Plavins/Fokerots pakten verrassend de titel bij de mannen. Bij de vrouwen ging het goud naar het Duitse duo Müller/Tillmann.

Het EK Beachvolleybal, presented by DHL, trok deze week in totaal 30.500 bezoekers. Meerdere sessies in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag waren uitverkocht. Dat gold ook voor de finales bij de vrouwen en de mannen dit weekeinde in Den Haag, waar het stadion op het strand van Scheveningen ruim 2700 plekken telde.

Alles uit de kast
Vandaag waren alle ogen gericht op Matthew Immers en Steven van de Velde. De enige Nederlanders die in dit toernooi verder kwamen dan de kwartfinales, verloren ‘s ochtends in de halve finale van de Letten Plavins/Fokerots. Maar in de wedstrijd om de derde plaats haalden de twee nog één keer alles uit de kast tegen de Italianen Cottafava/Nicolai. Dat leverde Immers en Van de Velde een bronzen medaille op en een ovationeel applaus, zoals het duo de hele week al in Den Haag enorm werd gesteund. Dat blijft Immers en Van de Velde zeker nog lang bij. “Het was natuurlijk een heel andere ervaring dan in Parijs”, zei Immers, die zijn teamgenoot door dik en dun steunde. “Het was fantastisch om dit met hem samen te kunnen beleven.”

Ambiance
Ook Van de Velde kreeg de lach na het ontvangen van een bronzen plak niet meer van zijn gezicht. “Ik heb er echt van kunnen genieten. Op dit strand ben ik als jongetje met beachvolleybal begonnen. Dat schoot deze week wel een paar keer door mijn hoofd. Nadat we de halve finale hadden verloren, moesten we mentaal weer even scherp en fris worden. De knop om, gewoon plezier maken en genieten van de ambiance en het publiek. We hebben best lastige momenten gehad, maar met de steun van het publiek zijn we altijd blijven vechten.”

Van reserve tot kampioen
De finale werd verrassend gewonnen door Martins Plavins en Kristians Fokerots. De 39-jarige Plavins, die in 2012 al een bronzen medaille won op de Spelen van Londen, bleek aan de zijde van zijn twintig jaar jongere partner aan een tweede jeugd te zijn begonnen. De Letten waren notabene eerst reserve en door een afzegging alsnog in het toernooi gekomen. In de finale versloegen ze de Duitsers Wickler en Ehlers, die vorige week op de Olympische Spelen in Parijs het zilver kregen omgehangen.

Na de finale bij de vrouwen op zaterdag vierden de Duitsers Cinja Tillmann en Svenja Müller uitgebreid hun Europese titel. In de finale rekenden ze af met de Italianen Valentina Gottardi en Marta Menegatti. Het brons was voor de Zwitsers Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré. Katja Stam en Raïsa Schoon, de Nederlandse kanshebbers, werden in de kwartfinales al uitgeschakeld.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn