Steven van de Velde en Matthew Immers hebben op het EK Beachvolleybal het brons veroverd! Op het strand van Scheveningen kregen de toeschouwers een zinderende thriller voorgeschoteld, die na drie sets onder luid gejuich van de Oranjefans werd gewonnen door Van de Velde en Immers.

Steven van de Velde en Matthew Immers streden om het brons tegen Samuele Cottafava en Paolo Nicolai. Beide koppels verloren vanochtend hun eerste wedstrijd op dit EK. De Italianen verloren de halve finale in drie sets van Duitsland, terwijl Van de Velde en Immers in twee sets onderuit gingen tegen Letland. Voor beide teams moest de knop dus snel om. 

Nederland begon voortvarend aan de wedstrijd. Na een blok van Van de Velde en een ace van Immers stond het al snel 5-1. De servicedruk was hoog en een goed gepositioneerd blok bracht de Italianen in de problemen. Bij de technische time-out had Nederland een comfortabele voorsprong van vijf punten. Toen de Italianen het gat verkleinden tot twee punten, grepen Van de Velde en Immers naar een time-out. Dit resulteerde in een servicefout van Nicolai, waardoor Nederland weer meer lucht kreeg in de slotfase. Met een harde aanval bezorgde Immers Nederland vier setpunten. Twee punten later sloeg hij Nederland naar de setwinst.

In de tweede set hadden de Italianen de overhand. Vooral Van de Velde had moeite om langs de blokkering van Nicolai te slaan. Na twee opeenvolgende killblocks van de 2.03 meter lange Italiaan was de stand 8-12. Van de Velde en Immers slaagden er niet in om dit verschil te overbruggen. Italië kreeg maar liefst vijf kansen om de stand weer gelijk te trekken en bij het derde setpunt maakte een aanvalsfout van Immers een einde aan de set: 17-21.

De Italianen begonnen sterk aan de beslissende set en namen al snel een 2-5 voorsprong. Nederland vocht zich terug en na een blok van Van de Velde stond het weer gelijk (8-8). Richting de slotfase leek Italië opnieuw weg te glippen. Na een servicefout van Van de Velde hadden de Italianen twee matchpoints. Nederland werkte de eerste weg met een side-out, waarna een cruciaal blok van Van de Velde het publiek in extase bracht. Een uitgeslagen bal van Cottafava leverde Nederland vervolgens een setpunt op, waarna een netfout het duel in Nederlands voordeel leek te beslissen, maar Van de Velde en Immers moesten nog even wachten op de officiële bevestiging. De aangevraagde challenge van Italië duurde even, maar bevestigde uiteindelijk wat de scheidsrechter al had aangegeven: een netfout van Nicolai, waarmee het brons naar Van de Velde en Immers ging.

Uitslag
Van de Velde/Immers - Cottafava/Nicolai 2-1 (21-17, 17-21, 16-14)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn