Steven van de Velde en Matthew Immers zijn uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Het beachvolleybalduo verloor in de achtste finale met 2-0 (21-16, 21-16) van de veel sterkere Brazilianen Evandro en Arthur.

Steven van de Velde en Matthew Immers traden in de achtste finale als underdogs aan tegen de Brazilianen Evandro en Arthur, die in Parijs al hun sterke vorm hadden getoond. Het Braziliaanse duo eindigde de poulefase met drie overwinningen en zonder setverlies aan kop, terwijl Van de Velde en Immers met slechts één overwinning doorgingen naar de knock-outfase. De twee koppels ontmoetten elkaar twee keer eerder, waarbij de Brazilianen beide keren met 2-1 wonnen, waaronder de finale van het Elite 16-toernooi in Brasilia eerder dit jaar.

Brazilië nam dankzij twee 'lucky' aces een vroege 5-2 voorsprong in de openingsset. Wanneer Evandro vervolgens nog een ace serveert, besluit Nederland een time-out te nemen. Na de hervatting serveert Andre opnieuw een ace via de netrand, maar zijn volgende service valt buiten de lijnen. Nederland moest daardoor al vroeg in de achtervolging en punten scoren op eigen service. Dit bleek echter moeilijk tegen de Brazilianen, die ook hun side-outs overtuigend af wisten te maken. Arthur scoorde het twintigste punt voor Brazilië en gaf zijn team zes setpunten, evenveel als het aantal aces dat ze deze set serveerden. Van de Velde weet met een blok het Braziliaanse feest nog even uit te stellen, maar Evandro benut vervolgens de handen van Van de Velde om de set met 21-16 te beslissen.

Ook in de tweede set blijkt Nederland niet opgewassen tegen de krachtige service van de Brazilianen. Bij een stand van 5-2 komt Arthur aan service en de Braziliaan blijft serveren tot Van de Velde er bij 10-3 een einde aan maakt. Bij de technische time-out is het verschil nog steeds zeven punten; een achterstand die Van de Velde en Immers niet meer goed kunnen maken. Evandro bezorgt Brazilië vijf matchpoints en slaat het tweede matchpoint vervolgens keihard binnen. De Brazilianen winnen daarmee ook de tweede set met 21-16 en gaan naar de kwartfinale zonder een set te hebben verloren dit toernooi.

Van de Velde en Immers eindigen hun eerste Olympische Spelen op de negende plek.

Uitslag
Evandro/Arthur - Van de Velde/Immers 2-0 (21-16, 21-16)

Boermans/De Groot naar kwartfinale, Stam/Schoon morgen in actie
Stefan Boermans en Yorick de Groot plaatsten zich eerder vandaag wel voor kwartfinale. Zij versloegen wereldkampioenen Perusic/Scweiner in twee sets. Lees hier meer over de overwinning. Katja Stam en Raïsa Schoon spelen morgen om 13.00 uur de achtste finale tegen Alvarez/Morteno uit Spanje.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn