Wereldranglijstaanvoerder. Het staat er echt. Stefan Boermans en Yorick de Groot bezetten momenteel de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Een bekroning op het harde werk van de afgelopen jaren.

Dat Stefan Boermans en Yorick de Groot momenteel de wereldranglijst aanvoeren komt niet uit de lucht vallen. Het duo kende afgelopen kalenderjaar een ijzersterk seizoen. Zo werd vorig jaar november tijdens het Elite16-toernooi in João Pessoa, Brazilië een bronzen medaille veroverd. Na de winterbreak werd op imposante wijze goud behaald tijdens het Elite16-toernooi in Doha, Qatar. In de finale werd op een indrukwekkende manier afgerekend met de Zweden David Åhman en Jonatan Hellvig, op dat moment het beste team van de wereld. In de strijd om een olympisch ticket werd op de challenger in het Poolse Stare Jablonki een bronzen medaille in de wacht gesleept. Een week later volgde een zilveren plak tijdens het Elite16-toernooi in Ostrava, Tsjechië.

Olympische Spelen & EK
Stefan Boermans en Yorick de Groot maakten tijdens de voorbij Olympische Spelen in Parijs hun debuut op het allerhoogste sportpodium. In de groepsfase rekenden ze zonder setverlies af met duo's uit Spanje, de Verenigde Staten en Frankrijk. In de kwartfinale werden de Tsjechische wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner verslagen. Uiteindelijk bleek de kwartfinale het eindstation. In die wedstrijd moesten Boermans en De Groot hun meerdere erkennen in Nils Ehlers en Clemens Wickler. De Duitsers sloten hun olympisch toernooi af met een zilveren medaille. Het duo bleek eveneens een sta-in-de-weg in de achtste finale van het EK in eigen land.

Veerkracht
Blessures vormden misschien wel het grootste obstakel voor Stefan Boermans en Yorick de Groot in de voorbije jaren. In 2022 was het De Groot die de nodige toernooien moest missen vanwege een hernia. Daarna belandde Boermans in de lappenmand. Zo moest eerst De Groot vanaf de bank toezien hoe zijn partner Boermans samen met Matthew Immers een 17de plek behaalde tijdens het WK in Rome (2022). Andersom stond Boermans aan de kant tijdens het Europees Kampioenschap van 2023 toen De Groot samen met Leon Luini een zilveren medaille won.

Onwerkelijk gevoel
Stefan Boermans moest even in zijn ogen wrijven toen hij een blik wierp op de meest recente stand van de wereldranglijst. Boermans: ‘De eerste plek is een beloning voor al het harde werk van de afgelopen jaren. Het toont aan dat we ons constant met de wereldtop kunnen meten. Dat voelt heel lekker. Het voelt ergens ook nog wat onwerkelijk. De beste van de wereld zijn in de sport die je beoefent. Dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Ik ben heel trots op het hele team.’ Na een korte break maken Boermans en De Groot zich op voor de World Tour Finals. Dat toernooi wordt begin december in Doha gehouden. Boermans: ‘Daar gaan we met de beste tien teams ter wereld strijden om een mooie prijzenpot. Ik hoop dat we daar ons niveau van het afgelopen jaar kunnen doortrekken en een gooi kunnen doen naar een podiumplaats.’