Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben zich geplaatst voor de kwartfinale op de Olympische Spelen. De Nederlandse beachvolleyballers rekenden in de achtste finale overtuigend af met regerend wereldkampioenen Perusic en Schweiner uit Tsjechië.

Stefan Boermans en Yorick de Groot stuitten in de achtste finale op een pittige tegenstander: de regerend wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië. De twee teams staan dicht bij elkaar op de wereldranglijst, met Nederland op de vierde plek en Tsjechië op de vijfde. In hun vijf eerdere ontmoetingen waren de Tsjechen vier keer de sterkste, waaronder bij hun laatste duel in de halve finale van het Challenge-toernooi in Stare Jablonki, Polen. De laatste overwinning van Boermans en De Groot dateert uit 2021, toen ze Tsjechië in de kwartfinale van het EK versloegen.

Eerste set
Nederland pakt in de openingsset een aantal keer de voorsprong, maar geeft deze ook weer uit handen. Tot twee keer toe houdt een ace via de netrand Tsjechië in het spoor van de Nederlanders, maar richting de slotfase is het De Groot die met zo’n service Nederland een voorsprong van twee punten geeft. De aanval van Tsjechië raakt vervolgens de antenne, waardoor Boermans en De Groot met het einde van de set in zicht een comfortabele marge hebben. Als Perusic de bal uitserveert, heeft Nederland twee setpunten. Na een verdedigingsactie van De Groot levert de tweeslag van Boermans hen de setwinst op: 18-21. 

Db4xsolxhmc3yxjkwwcm

Tweede set
Na een blokkeringspunt van Schweiner nemen de Tsjechen in de tweede set een voorsprong van twee punten (4-2), maar deze houden ze niet lang vast. Een ace van De Groot zorgt ervoor dat Nederland voor het eerst in deze set op voorsprong komt (5-6) en ze breiden deze uit naar 5-8. Twee opeenvolgende aces van Boermans brengen de stand op 9-13. Vervolgens vergroot Boermans opnieuw de voorsprong met een ace, wat de score op 11-16 zet. Na twee geweldige reddingen van De Groot, die hij weet om te zetten in punten, staat het 14-19. Een servicefout van Schweiner geeft Nederland vijf matchpoints. De tweede matchpoint wordt benut door De Groot: 16-21, waarmee ze overtuigend een plek in de kwartfinale veiligstellen.

Na afloop sprak NOS met het koppel. Boermans: 'We hebben van de wereldkampioen gewonnen. Laat de rest maar komen'. Bekijk het interview op nos.nl.

Woensdag spelen Boermans en De Groot in de kwartfinale tegen het Duitse duo Ehlers/Wickler, die eerder vandaag met 2-0 de achtste finale wonnen van het Braziliaanse koppel George/Andre. Het tijdstip van de wedstrijd is nog niet bekend.

Uitslag
Perusic/Schweiner - Boermans/De Groot 0-2 (18-21, 16-21)

De Groot Boermans achtste finale OS FIVB

Rematch tijdens het EK Beach in Nederland
Op het EK Beach, dat van 13 t/m 18 augustus in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag gespeeld wordt, krijgen Perusic en Schweiner kans op revanche. In de poulefase staan ze namelijk opnieuw tegenover Boermans en De Groot. Wil je hierbij aanwezig zijn? Koop dan snel je tickets via deze pagina

Programma Van de Velde/Immers en Stam/Schoon
Steven van de Velde en Matthew Immers spelen vanavond om 21.00 uur de achtste finale tegenover de Brazilianen Evandro/Arthur. Morgen is het de beurt aan Katja Stam en Raïsa Schoon. Zij nemen het om 13.00 uur op tegen het Spaanse duo Alvarez/Morteno.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn