Van 13 tot en met 18 augustus wordt het EK beachvolleybal in Nederland gespeeld. Toernooidirecteur Bas van de Goor volgt deze weken met interesse de Spelen in Parijs, want misschien schudt hij straks wel de nieuwe Olympische kampioenen de hand.

Het is niet natuurlijk niet voor het eerst dat er een groot internationaal beachvolleybaltoernooi in Nederland wordt gehouden. In 2015 was het wereldkampioenschap in vier steden grensverleggend; daarover wordt in de volleybalwereld nog altijd lovend gesproken. En ook het EK Beach in 2018 in meerdere steden was een groot succes. 

Bas van de Goor weet er alles van. Hij was destijds bij die evenementen toernooidirecteur en bekleedt die functie nu wederom. De Apeldoorner verheugt zich al op de komst van de internationale teams en de bezoekers naar het Marktplein in zijn stad, waar de officiële opening rondom de eerste wedstrijd van Katja Stam en Raïsa Schoon plaatsvindt.

Alleskunner

Van de Goor heeft een groot verleden in het volleybal, al vond zijn imposante carrière met een olympische titel in 1996 als hoogtepunt onder een dak plaats. “Ik heb zelf weleens op een beachcourt gestaan, maar ik zou het niet eens een blauwe maandag durven noemen. Dat was in de tijd dat twee andere internationals, Richard Schuil en Reinder Nummerdor, het beachvolleybal gingen uitproberen omdat ze een zomer in de zaal wilden overslaan. Dat liep behoorlijk snel uit de hand. Ze werden volgens mij gelijk Nederlands kampioen en maakten daarna internationaal naam in het beachvolleybal. Voor mij was het niet weggelegd. Je moest toen als volleyballer een echte allrounder zijn, een alleskunner, en dat was ik niet.”

Legacy

Van de Goor werd zelf in 2011 gevraagd om bij het eerste Grand Slam Beachvolleybaltoernooi in Scheveningen de rol van toernooidirecteur op zich te nemen. Van het een kwam het ander. “Beachvolleybal heeft zich vanaf dat moment als sport enorm ontwikkeld. Bij de Spelen is het nu al een van de meest populaire sporten. Het WK heeft in Nederland ook veel gedaan voor de sport. De legacy was om meer clubs en beachvolleyballers te krijgen en dat is wel gelukt.”

De cijfers spreken boekdelen. Het aantal Nederlanders dat af en toe beachvolleybal speelt ligt rond de 100.000, meer dan 30.000 zijn geregistreerd als clubspeler. Ruim 300 volleybalverenigingen hebben een beachvolleybalaccommodatie.

Stranden

Het zijn indrukwekkende cijfers, vindt ook Van de Goor. “Toen ik bij het beachvolleybal betrokken raakte, speelde het zich nog voornamelijk af op de stranden, al was er wel een kleine karavaan die het land doortrok. Maar nu zie je het terug in heel veel steden en wijken. Heel veel mensen zijn op die positieve golf, die het beachvolleybal losmaakte, meegedreven, als beoefenaar en als fan.” Van de Goor verwacht ook tijdens het CEV EuroBeachVolley 2024 presented bij DHL een mooie combinatie van topsport en entertainment. Met hopelijk de Nederlanders in een hoofdrol.

Olympisch kampioenen

Het is nog te vroeg om van Nederlandse olympische medaillewinnaars te dromen, zegt Van de Goor, die niet op de zaken wil vooruitlopen, maar hij sluit niet uit dat de Olympisch kampioenen straks in Nederland zijn te bewonderen. “De sport werd vroeger mondiaal gedomineerd door de Brazilianen en de Amerikanen, maar dat is wel veranderd. De Europeanen doen zeker niet voor ze onder en hebben zelfs de afgelopen jaren de grootste titels gewonnen. Ik acht de kans groot dat we de toppers, die we nu onder de Eiffeltoren zien, ook hier gaan verwelkomen. Nog een extra reden om te komen kijken dus.”

Kaarten voor de EK Beachvolleybal in Apeldoorn, maar ook in Arnhem en Den Haag zijn te verkrijgen via www.ekbeachvolleybal.nl

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn